Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 7 mei 2016 / 13:15 uur

Ede: auto’s afgebrand, Marokkaanse consul ingezet?

Het blijft onrustig in Ede: in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn in totaal vier auto’s in vlammen opgegaan. De bolides stonden geparkeerd aan de Dijkhof in de wijk Veldhuizen. Een woordvoerder van de politie liet weten dat er vanuit wordt gegaan dat het om brandstichting gaat.

De brandweer kreeg rond 02:15 uur een melding. De branden waren na een uur geblust. Niemand raakte gewond, maar de vier auto’s zijn wel volledig afgebrand. Door de hitte sprong bovendien een raam van een woning en raakte een garage licht beschadigd.

Onrust

Het is al langer onrustig in de wijk Veldhuizen. Zo werd PowNed-verslaggeefst Charlotte Pieters woensdagmiddag nog bekogeld met stenen en werden al meerdere malen auto’s in brand gestoken. De gemeente stelde daarom eerder deze week een samenscholingsverbod in voor de wijk Veldhuizen.

Een groep van tientallen jongeren, meestal van Marokkaanse komaf, zorgde voor ongeregeldheden rond het leegstaande winkelcentrum De Lindenhorst. Daar zat kort geleden nog een theehuis dat door de jongeren werd bezocht, maar dat is inmiddels gesloten.

De politie verwacht dat de brandstichting van de nacht van vrijdag op zaterdag heeft te maken met de onrust in de wijk. „Het zou heel toevallig zijn als het er niet mee te maken heeft”, aldus de woordvoerder.

Marokkaanse consul

De Tweede Kamer heeft zich ondertussen verbaasd over het feit dat de gemeente Ede de hulp in heeft geroepen van de Marokkaanse consul Khalid Guelzim. Hij moet de Marokkaanse relschoppers rustig zien te krijgen. Volgens regeringspartij VVD is de actie van de gemeente ‘een brevet van onvermogen’.

De burgemeester van Ede Cees van der Knaap (CDA) heeft gezegd de inbreng van Guelzim ‘toe te juichen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ede: auto’s afgebrand, Marokkaanse consul ingezet?
Sluiten