Rens Oving
Rens Oving Nieuws 17 mei 2016 / 06:34 uur

‘Obers en serveersters verdienen ook eerlijk loon’

Al meer dan twee jaar zitten obers, kelners en serveersters zonder cao.

Is dat erg?

Ja zegt Ben Francooy, voorzitter van FNV Horecabond. Volgens hem is het hoog tijd dat er meer waardering komt voor de koks, schoonmakers en obers die het je op het terras, in de kroeg of restaurant naar de zin maken.

De huidige vakbondsman begon ooit zelf als 15-jarige jongen in de keuken als leerling-kok. „De afwisseling, de creativiteit, het contact met de gasten. Het is gewoon een geweldig leuk vak. Wat je wil is dat mensen het zo naar hun zin hebben dat ze aan iedereen die het horen wil doorvertellen hoe heerlijk ze gegeten hebben.”

Maar de horeca staat ook bekend als een sector waarin nog wel eens een handje met de regels wordt gelicht. Onderbetaling, rare contracten en onzekerheid voor de mensen die het werk doen, is het gevolg.

De dupe

„Bij de grote bedrijven is het over het algemeen goed geregeld maar er zijn heel veel kleine ondernemers en daar zit van alles en nog wat tussen. Lang niet iedereen heeft zijn zaakjes op orde. Dat werknemers daar de dupe worden, is nog het ergst”, zegt Francooy.

Dat de problemen wijdverspreid zijn bleek begin deze maand ook toen de arbeidsinspectie op onderzoek uitging. Bij invallen in 44 horecaonderneming werden onder andere 5 vreemdelingen zonder werkvergunning aangetroffen. Een schoonmaker had naar eigen zeggen sinds 2010 altijd 7 dagen in de week gewerkt zonder ook maar 1 dag vrij.

Kampioen flexwerken

„De horeca is kampioen flexwerken. Schoonmakers, serveersters, barmannen, ze werken vaak met een tijdelijk contract. Soms weten ze niet eens hoeveel ze kunnen werken. Thuis afwachten in de hoop dat je moet komen omdat het toch wel druk op het terras is, is normaal. Voor velen is de lol in het werk dat allemaal waard. Maar FNV Horeca vindt dat deze mensen meer waardering verdienen dan dat ze nu krijgen. Naast een complimentje op zijn tijd hoort daar ook een eerlijk beloning bij. Veel jonge medewerkers verdienen vaker minder dan bijvoorbeeld cateringmedewerkers, vakkenvullers bij de AH, schoonmakers en beveiligers.”

En daar wringt volgens de vakbondsvoorzitter de schoen. Sinds april 2014 is de oude cao voor horecapersoneel verlopen. Barmannen of serveersters die vinden dat ze meer verdienen, hebben niets om op terug te vallen dan het wettelijk minimumloon.

„Het personeel is de rode loper waarop een café, restaurant of hotel draait”, benadrukt Francooy. „Het is onbegrijpelijk dat daar geen waardering voor is. Zij verdienen ook een eerlijke beloning.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Obers en serveersters verdienen ook eerlijk loon’
Sluiten