Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 24 mei 2016 / 07:00 uur

Noodtoestand in Peru wegens kwikvervuiling

In een groot deel van de regio Madre de Dios in Peru geldt sinds maandag de noodtoestand. Het gebied in het zuidoosten van het Zuid-Amerikaanse land kampt namelijk met hoge concentraties kwik.

Het kwik is afkomstig uit de illegale mijnbouw in het land. Het schadelijke metaal komt via rivieren in vissen terecht. Vis is de voornaamste voedselbron voor de lokale bevolking van dit stuk Amazonegebied. Ongeveer 40 procent van de 110.000 inwoners tellende regio kampt met te hoge concentraties kwik in het lichaam. Het vervuilde gebied beslaat zo’n 85.000 vierkante kilometer.

Kwikvergiftiging

Bij sommige onderzochte inwoners was het kwikniveau in hun lichaam maar liefst zes keer zo hoog als toegestaan. Kwikvergftiging kan leiden tot uitval van zintuigen, huidproblemen en spierverzwakking, maar ook tot ziektes zoals acrodynie, die vooral voor kinderen levensbedreigend is. De Peruviaanse regering heeft speciale ziekenhuisboten naar het moeilijk begaanbare gebied gestuurd om inwoners te behandelen.

Illegaal

In de afgelopen decennia zijn duizenden kleinschalige mijnwerkers naar het gebied in de amazone getrokken, om daar illegaal naar kwik te zoeken. Hiervoor is in korte tijd 40.000 hectare oerwoud verdwenen en zijn eeuwenoude rivieren van richting veranderd. Peru is ook de grootste producent van goud, ruim 15 procent van al het goud dat vanuit het land wordt geëxporteerd is illegaal gedolven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Noodtoestand in Peru wegens kwikvervuiling
Sluiten