Rens Oving
Rens Oving Nieuws 1 mei 2016 / 13:55 uur

Nederlanders willen gewoon een vast contract

Flexwerkers, jaarcontracten en zelfstandigen zonder personeel. De tijd van een vast contract bij een baas voor het leven lijkt voorbij.

Maar als het aan werknemers zelf ligt, kiezen zij gewoon voor een vast contract.

Dat blijkt uit een enquête in opdracht van vakbond FNV. Driekwart van de ondervraagden vond de groei van het tijdelijk contract ten opzichte van een vaste baan een slechte ontwikkeling.

Een baan voor het leven bestaat misschien niet meer, maar een vaste arbeidsrelatie heeft voor werknemers dus nog steeds de voorkeur. „Werknemers willen zekerheid”, zegt FNV-voorzitter Ton Heerts. „De zogenaamde vrijheid waar sommige partijen het over hebben met flexcontracten en bijvoorbeeld schijnzelfstandigheid willen heel veel mensen gewoon niet.”

Slechts 7 procent van de ondervraagden bleek positief over het dalen van het aantal vaste contracten.

Dat veel werknemers een vaste baan nastreven valt wel te begrijpen. De vrijheid van flexibel werken en eigen baas zijn komt voor velen met een prijs. Zzp’ers verdienen over het algemeen minder dan loonslaven.

Meer loon

Vorig week bleek uit nieuwe berekeningen van De Nederlandsche Bank (DNB) zelfs dat door de groei van het aantal zzp’ers Nederlanders steeds minder salaris krijgen ten opzichte van de winst die bedrijven maken.

Terwijl de crisis voor het bedrijfsleven al lang voorbij is, hebben Nederlandse werknemers hier nauwelijks van geprofiteerd.

Dat was in de cijfers nog niet goed terug te zien omdat hier niet goed rekening werd gehouden met de groei van het aantal zzp’ers. Freelancers verdienen over het algemeen minder dan werknemers in loondienst. Omdat de groep zzp’ers inmiddels bijna 1 miljoen Nederlanders telt wordt er nog minder geld aan lonen betaald dan werd gedacht.

Nadat deze veranderingen waren doorgerekend bleek dat niet 78 procent van al het geld dat in Nederland verdiend wordt, maar slechts 73 procent aan lonen wordt uitgegeven. Volgens de economen van DNB is er dus voldoende ruimte om de lonen te laten stijgen. Een conclusie die bij de vakbond met gejuich wordt begroet.

Eerlijke prijs

Ton Heerts. „Er moeten gewoon eerlijke prijzen voor arbeid betaald worden, of dat nu voor zzp’ers is of voor werknemers.”

Dat werknemers daar precies hetzelfde over denken, zal niet als een verrassing komen. Bijna 60 procent van de ondervraagden in de FNV-enquête vond dat de lonen de afgelopen jaren niet voldoende zijn gestegen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlanders willen gewoon een vast contract
Sluiten