Metro
Metro Nieuws 10 mei 2016 / 22:47 uur

Nadia Murad: Ik was een seksslavin van IS

„Ooit had ik een toekomst”, zegt Nadia Murad. „Ik wilde aardrijkskundelerares worden en een beautysalon openen, maar nu is er niets meer, voor mij niet en voor mijn familie ook niet.”

Ze staart vermoeid in het niets, de 21-jarige Murad draagt zichtbaar het gewicht van haar lijden terwijl ze vertelt over de gruwelen die haar zijn overkomen. Ze vertelt haar verhaal op een mensenrechtenfestival in Milaan in de hoop dat de internationale gemeenschap iets zal doen om het uitmoorden van de Yezidi’s te stoppen.

De Yezidi’s zijn door Islamitische Staat (IS) tot ‘heidenen’ verklaard, legt Murad uit. „Islamitische Staat (IS) behandelt Yezidi-vrouwen als koopwaar en verkracht hen om zo ons volk te vernietigen.”

De troepen van het kalifaat trokken in 2014 het dorp van Murad binnen. Haar moeder en zes broers werden direct de dood ingejaagd, zij en duizenden andere vrouwen werden naar de Iraakse stad Mosul gebracht. Daar werd ze verhandeld als seksslavin.

Groepsverkrachting en marteling

Murad werd doorverkocht aan andere milities, ze werd het slachtoffer van groepsverkrachting en marteling. Drie lange maanden later wist ze te ontsnappen en een veilig heenkomen te vinden in een vluchtelingenkamp in Iraaks Koerdistan. Later vertrok ze naar Duitsland, waar ze nu nog steeds woont. „Maar andere vrouwen hadden dat geluk niet. Veel van hen zijn inmiddels vermoord. IS heeft zesduizend Yezidi-vrouwen en kinderen ontvoerd, de helft wordt nog steeds als slaaf gevangen gehouden. En niemand doet iets om hen vrij te krijgen.”

Afgelopen december mocht Nadia Murad haar verhaal delen met de VN Veiligheidsraad. „Ze beloofden toen van alles, maar niemand is echt bereid om IS te verslaan en het uitmoorden van mijn volk te stoppen.”

Steun zoeken

Als stem voor haar volk reisde Murad ook naar Egypte en andere moslimlanden om steun te zoeken tegen het kalifaat. „Ik ging naar Egypte en Koeweit en heb drie keer geprobeerd om Saudi-Arabië binnen te komen, maar daar wordt mijn visum steeds geweigerd. De enige die me enige hoop heeft gegeven is de Egyptische president al-Sisi. Hij zei dat IS verslaan zijn allerbelangrijkste prioriteit is.”

Haar strijd voor gerechtigheid wordt ook in Irak gehoord. De Iraakse overheid droeg de 21-jarige Murad zelfs voor bij het Nobelcomité voor de Nobelprijs voor de Vrede. „Maar ik ben niet geïnteresseerd in prijzen, ik wil resultaat zien in het verslaan van de IS-criminelen.”

En daarom blijft ze rondreizen en haar verhaal vertellen. Ondanks alles wat ze heeft doorgemaakt, wil ze geen wraak nemen op haar verkrachters en martelaars. „Ik veroordeel hen niet, ik vertel alleen maar wat ze met me gedaan hebben. Ik haat ze, maar het is aan de rest van de wereld om uiteindelijk een oordeel over hun lot te vellen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nadia Murad: Ik was een seksslavin van IS
Sluiten