Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 29 mei 2016

Naar het schoolfeest? Dan eerst even blazen

Vanaf de achterbank van een oldtimer cabriolet blaast de 17-jarige Lauren in het apparaat dat haar wordt voorgehouden. Haar drie vriendinnen, eveneens in galajurk en opgedirkt, giebelen. „Serieus, waarom wij?”, vraagt een van hen hardop aan niemand in het bijzonder. Het apparaat piept. Een groen scherm licht op. De letters ‘neg’ verschijnen. Bij de andere drie meiden gebeurt hetzelfde. Het is hun ticket tot het schoolbal.

Blaastest

Indrinkers worden niet getolereerd op het examenfeest van de middelbare school OBC Bemmel. De school huurde daarom een bedrijf in dat de leerlingen steekproefsgewijs een alcoholblaastest liet doen voorafgaand aan het examenfeest afgelopen vrijdag.

„Wij zijn verantwoordelijk voor alle leerlingen op dit feest”, zegt schooldirecteur René van der Wielen. „We willen geen overlast van dronken leerlingen en we willen niet dat iemand out gaat door alcohol. En daarbij: het gaat hier voornamelijk om leerlingen die ook volgens de wet helemaal geen alcohol mogen drinken.”

‘Biertje gedronken? Dan kan de leerling rechtsomkeert maken’, zo luidt de zero-tolerance-boodschap deze avond.

Brief

Op de vork van een stapvoets rijdende tractor zitten vijf jongens keurig in smoking onderuit gezakt op een bank. Voordat ze in de parade aan limo’s, Audi’s, oldtimers en Tesla’s voor de school kunnen aansluiten, worden ze naar de kant gedirigeerd. „Hebben de heren gedronken?”, vraagt Marcel Heijnens van Alcohol Security, het bedrijf dat de alcoholcontroles uitvoert. Vijf puberhoofden schudden braaf. Ze hebben gelijk, zo blijkt na vijf groene schermpjes op het alcoholtest-apparaat.

„We hebben een brief van school gekregen dat er blaastesten zouden zijn”, verklaart de 15-jarige Rens die rechts op de bank zit. „Anders had ik wel ingedronken hoor. Het mag gewoon van mijn ouders, maar ja.” Hij haalt zijn schouders op, trekt zijn das recht en vervolgt: „Niet van school. Dus ja.”

Zijn vriend, de 16-jarige Nik, vult aan: „De school wil gewoon niet dat het hier uit de hand loopt. Dat snap ik wel.”

Preventief

De waarschuwingsbrief lijkt geholpen te hebben. Geen leerling die eruit wordt gepikt, heeft een druppel alcohol op. „De brief en de alcoholblaastest werken preventief”, zegt Van der Wielen tevreden. „Drie jaar geleden trok je weleens een deur van een limousine open en kwam een alcoholwalm je tegemoet. Lege champagneflessen op de grond. Dat willen we gewoon niet.”

Voor Heijnens en zijn bedrijf worden het steeds drukkere tijden, zo zegt hij. „Zo’n drie jaar geleden werd ik gevraagd door een handjevol scholen om te komen testen op alcoholgebruik voorafgaand aan schoolfeesten. Nu heb ik zeker vijf schoolfeesten per maand waar ik sta. Vooral nu met de examenfeesten zijn het een paar drukke dagen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Naar het schoolfeest? Dan eerst even blazen
Sluiten