Rens Oving
Rens Oving Nieuws 11 mei 2016 / 14:40 uur

Man verdient 1664 euro meer dan vrouw

Vrouwen verdienen minder dan mannen. Sterker nog, in Nederland verdienen vrouwen gemiddeld 5 procent minder dan hun mannelijke collega’s.

Per jaar strijken mannen gemiddeld 1664 euro meer op dan vrouwen.

Dat blijkt uit onderzoek van stichting Loonwijzer samen met Monsterboard.

In vergelijking met andere Europese landen valt dat verschil overigens mee. In Duitsland en het Verenigde Koninkrijk verdienen mannen gemiddeld een kwart meer.

Onderwijs en gezondheidszorg

In Nederland blijkt de loonkloof het grootst in het onderwijs en de gezondheidszorg. Vrouwen verdienen hier 15 procent minder per uur dan hun mannelijke collega’s.

De loonkloof valt overigens niet altijd in het nadeel van vrouwen uit. In de logistiek en de agrarische sector verdienen vrouwen iets meer dan mannen.

Parttime

Het onderwijs wordt net als de zorg gedomineerd door vrouwen. Dat juist hier het verschil tussen mannen en vrouwen zo groot is, kan verschillende redenen hebben, benadrukt Paulien Osse, directeur Stichting Loonwijzer.

„Als de mannen in deze organisaties vooral bestuursfuncties bekleden en de vrouwen vooral de uitvoerende en zorgende functies invullen, dan is het begrijpelijk dat zij in andere functies ook een ander salaris verdienen. Maar het kan ook zijn dat vrouwen in deze sectoren werken omdat hier veel mogelijkheden zijn om parttime te werken. Daar betalen ze een prijs voor, letterlijk in dit geval in de vorm van een lager salaris.”

Durf te vragen

Dat vrouwen minder verdienen, kan ook komen omdat zij minder assertief zijn dan hun mannelijke collega’s. Durf te vragen, is dan ook het advies als je meer wilt verdienen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Man verdient 1664 euro meer dan vrouw
Sluiten