Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 2 mei 2016 / 18:08 uur

Londen kiest burgemeester: ‘Trump’ of moslim?

Donderdag zou weleens de boeken in kunnen gaan als een historische dag in Londen. Bij de verkiezing voor een nieuwe burgemeester kan het zomaar zijn dat Sadiq Khan als winnaar uit de bus komt, een zege die hem de eerste moslimburgemeester in de geschiedenis van de stad maakt.

Sterker nog, Khan zou in geval van winst de eerste islamitische burgemeester in een westerse Europese hoofdstad worden. Alle ogen zijn dus gericht op het lid van de Britse Labourpartij, die volgens peilingen 20 procentpunten voorligt op zijn grootste rivaal, de Conservatieve Zac Goldsmith.

Mensenrechtenadvocaat

De verkiezingen zijn sowieso heel interessant, omdat de twee kanshebbers zo ver uit elkaar liggen, niet alleen wat betreft ideeën, maar ook qua achtergrond. Khan is de zoon van een Pakistaanse buschauffeur, werd mensenrechtenadvocaat en later parlementslid en minister voor Labour.

Goldsmith daarentegen komt uit een schatrijke familie. Hij heeft nooit gestudeerd, omdat hij van de eliteschool Eton werd gestuurd vanwege het roken van wiet. Hij werd uiteindelijk journalist en ging daarna het Lagerhuis in voor de Conservatieven.

Radicale imams

Het gaat er dan ook verhit aan toe in de weken voor de verkiezingen. De Conservatieven beschuldigen Khan ervan „podium, zuurstof en beschutting” te geven aan extremisten, omdat hij banden zou hebben met radicale imams. Khan omschrijft Goldsmith op zijn beurt als een soort Donald Trump, die de Londenaren heeft verdeeld op geloof en geen voeling heeft met het gewone volk.

De 8,6 miljoen inwoners van de Engelse hoofdstad kunnen donderdag kiezen uit twaalf kandidaten, maar de ogen zijn vooral gericht op Khan en Goldsmith.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Londen kiest burgemeester: ‘Trump’ of moslim?
Sluiten