Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 24 mei 2016 / 08:50 uur

Laatste kompaan van Jihadi John is geïdentificeerd

„The Beatles” werden de IS-bewakers door hun gevangenen genoemd, vanwege hun Britse accent. De bekendste was ‘natuurlijk’ John, naar John Lennon. Jihadi John, zo werd de beul al snel genoemd in de media. Nu is de laatste man uit het doodseskader geïdentificeerd: volgens Buzzfeed en Washington Post is El Shafee Elsheikh de man die „George” werd genoemd door de gevangenen.

‘George’ is bekend

Jihadi John was lange tijd de bekendste beul uit de filmpjes van Islamitische Staat. Hij onthoofdde onder meer de Amerikaanse journalist James Foley. Jihadi John werd in 2015 ook al ontmaskerd door de Washington Post: het zou gaan om Mohammed Emwazi. Ook twee andere leden waren al bekend: Alexanda Kotey zou ,,Ringo” zijn; de echte naam van ,,Paul” is Aine Lesley Davis.

Over de identiteit van „George” is lange tijd gespeculeerd. Nu stellen Buzzfeed en de Washington Post met zijn moeder te hebben gesproken. El Shafee Elsheikh woonde sinds zijn vijfde in Londen, nadat zijn familie uit Somalië was gevlucht. Nu is Elsheikh 27 en woont hij met twee vrouwen en twee kinderen in Syrië.

Nep-executies

Het doodseskader waar hij onderdeel van was wordt verantwoordelijk gehouden voor zeker 27 executies. Ze werden daarnaast ingezet om gevangenen te bewaken. Ze stonden bekend als de wreedste bewakers binnen IS: ze gebruikten regelmatig stroomstootwapens en marteltechnieken als waterboarding en voerden regelmatig nep-executies uit. Zo kruisigden ze Foley, maar haalden hem van het kruis af voordat hij overleed.

De moeder van Elsheikh beweert dat haar zoon een stille, slimme jongen was. Hij had haar in Londen trots gemaakt: hij studeerde werktuigbouwkunde en had een redelijke baan als monteur, hoewel hij graag een treedje hoger had willen werken. In 2011 vond zijn moeder hem in de tuin, luisterend naar strenge islamitische preken. Ze begreep toen dat ze haar zoon misschien wel aan het verliezen was.

Enkele jaren daarvoor was Elsheikh in een vechtpartij terecht gekomen. Hij werd meerdere keren gestoken. Zijn oudere broer Khalid weet de dader op te sporen, en geeft hem een flink pak slaag. In het gevecht wordt onder meer een stuk oor van de messentrekker afgebeten. Khalid wordt opgepakt en krijgt tien jaar cel.

Geradicaliseerd in paar weken

Sindsdien veranderde het leven van Elsheikh, stelt zijn moeder. Zeker toen hij trouwde met een meisje uit Canada, maar zijn vrouw niet zomaar naar Engeland kon halen vanwege de strenge immigratieregels. Hij werd toen vrienden met een man wiens vader een strenge moslim is. Niet veel later vond zijn moeder Elsheikh in de tuin, luisterend naar strenge islamitische preken. Elsheikh radicaliseerde in een paar weken en trekt zijn jongere broertje mee.

In april 2012 vertrekt hij naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS. Ook zijn jongere broertje sluit zich aan bij de extremistische groep. Hij wordt in 2015 doodgeschoten in Irak. El Shafee Elsheikh wordt later door de veiligheidsdiensten geïdentificeerd als lid van het doodeskader dat „The Beatles” wordt genoemd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Laatste kompaan van Jihadi John is geïdentificeerd
Sluiten