Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 31 mei 2016

Kwaliteit kinderopvang slecht, verbetering beloofd

De kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang staat onder druk. Er zijn te grote groepen kinderen met te weinig begeleiding, de werkdruk voor het personeel is te hoog en medische handelingen op kinderen worden vaak zonder scholing verricht.

Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek dat de SP liet uitvoeren onder meer dan 2500 pedagogisch medewerkers en anderen die in de kinderopvang werken.

„De resultaten zijn schrikbarend”, zegt Kamerlid Tjitske Siderius. „De medewerkers in de kinderopvang zetten zich dagelijks met hart en ziel in voor de kinderen, maar door de bezuinigingen en de vele en veranderende regels wordt hen dit bijna onmogelijk gemaakt.”

Werkdruk

Zo geeft meer dan de helft van het personeel aan gebukt te gaan onder een te hoge werkdruk. Te grote groepen kinderen zijn daar onder meer de oorzaak van. Ruim 60 procent van de medewerkers geeft aan door de grote groepen de kinderen niet de aandacht te kunnen geven die ze verdienen.

Pedagogisch medewerker Suéli Oosterhuis erkent de problemen. „Het registreren kost veel tijd en er wordt enorm bezuinigd op uren, maar er wordt wel steeds meer van je verwacht. En door de bezuinigingen zijn veel ervaren medewerkers ontslagen.”

Dinsdag maakt minister Asscher het akkoord ‘Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang’ bekend. Met dit akkoord komt er extra geld voor de kinderopvang vrij.

En dat is nodig. Sinds 1 januari vorig jaar geldt voor groepen met kinderen vanaf 2 jaar de regel dat er op iedere acht kinderen een beroepskracht aanwezig moet zijn. Ondanks dat dit wettelijk is vastgelegd, wijkt bijna een kwart van de kinderopvangverblijven af van deze regel.

„Medewerkers hekelen ook het jojobeleid dat er wordt gevoerd door het kabinet”, zegt Siderius. „Het is heel lastig beleid te maken als de regels en vergoedingen aan ouders steeds veranderen.”

Medische hulp

Regelmatig zitten er in de opvang kinderen die medische hulp nodig hebben. Ruim 20 procent van de medewerkers zegt dit te moeten doen. Het gaat dan om uiteenlopende zaken als toedienen van medicijnen, verbinden van wonden, kindjes met astma laten puffen en het meten van de bloedsuikerspiegel.

Opvallend is dat slechts 35 procent van de begeleiders daadwerkelijk is opgeleid of scholing heeft gehad om dergelijke handelingen te verrichten. In 15 procent van de gevallen komen de ouders terug om te helpen, maar nog altijd de helft van het personeel voert ongeschoold de medische handelingen uit.

Recht op opvang

„Als we roofbouw blijven plegen op deze beroepsgroep zal de kwaliteit van de kinderopvang steeds verder worden uitgehold. Tijd dus voor een andere koers, want dit gaat ten koste van de kinderen”, zegt Siderius die onder meer pleit voor het recht op kinderopvang.

„Laten we de kinderopvang weer van ons allemaal maken. Op die manier zorg je ervoor dat er goede en betaalbare kinderopvang komt waar het kind centraal staat.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kwaliteit kinderopvang slecht, verbetering beloofd
Sluiten