Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 2 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Konijn van Alice heeft trein als speeltuin

Het konijn van Alice zet de trein dagelijks op z’n kop. Hangend in palen, zwartrijdend, klem zittend tussen de treindeuren. Zeer vermakelijk voor de Metro-lezer die geregeld op de avonturen van het konijn getrakteerd wordt via #treinleven. Zelfs de zwartrijder kan er om lachen: „Shit, nu ben ik dat konijn!”

Hannah Oud-Biemold (41) zit achter het ondeugende dierenpersonage. De papierkunstenares uit Amsterdam, ook werkzaam op de Universiteit van Amsterdam, kwam op het idee tijdens een brainstormsessie met haar zus Stephanie van Weerdt: machinist bij NS. „Mijn droom is altijd geweest om ooit een strippersonage te maken”, vertelt Oud-Biemold. „Ik wilde iets met dieren, en een konijn leek me het leukst. Mijn zus was vroeger conducteur en nu machinist, samen hebben we hilarische situaties bedacht waarin het konijn verzeild kan raken.”

https://twitter.com/artgrrl/status/725573512698667009

Begin maart verschenen de eerste avonturen van ’het konijn van Alice’ op Twitter en Facebook, en werd het opgepikt door Metro. Oud-Biemold reist zelf niet iedere dag met de trein. Na de brainstormsessie ging ze een middagje treinen met haar zus. En daar was conducteur Peter de Vos. Hij wilde maar al te graag meedoen. „Hij heeft allemaal gekke situaties nagebootst. Heel raar natuurlijk om te moeten poseren met een tegenspeler die er niet is. Maar dat ging heel goed. Inmiddels zijn er meer conducteurs en machinisten die wel mee willen doen.”

https://twitter.com/artgrrl/status/724486758289776640

Oud-Biemold tekent het konijn met een kalligrafeerstift, knipt het uit, kleurt het in en plaatst het in Photoshop ’in’ de foto. Als laatste worden de schaduwen aangebracht. Soms is Oud-Biemold in een kwartier klaar, soms doet ze er 2,5 uur over. Maar het het resultaat slaat aan. Zelfs bij zwartrijders. „Peter had meegewerkt met een foto waarin hij het konijn van Alice een standje geeft en uit de trein wil zetten omdat het aan het zwartrijden is. Deze had in Metro gestaan en een paar dagen later had hij een zwartrijder tegenover zich. ,Shit, nu ben ik dat konijn!’, was het eerste dat hij uitriep. Hilarisch.”

Alice in Wonderland

Waarom het konijn van Alice geen echte naam heeft, maar ’het konijn van’ heet, heeft geen aanwijsbare reden. De naam Alice wel. „Een vriendin van mij heet zo. En het is ook een verwijzing naar Alice in Wonderland. Een prachtig boek. En ook zij maakt veel mee.”

https://twitter.com/artgrrl/status/726670323207262208

Oud-Biemold wil in ieder geval doorgaan tot de honderd foto’s. Ze is nu ongeveer op de helft. „Mensen zeggen weleens dat ik er een boekje van moet maken. Maar zo ver ben ik nog niet. Eerst nog vijftig andere hilarische situaties schetsen. En die komen er. Wacht maar af.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Konijn van Alice heeft trein als speeltuin
Sluiten