Rens Oving
Rens Oving Nieuws 22 mei 2016 / 11:16 uur

Klimmer Niels van Buren veilig terug in basiskamp

Klimmer Niels van Buren, de eerste MS-patiënt die de top van de Mount Everest wist te halen, is veilig in het basiskamp.

Volgens Anouk Schepers, die voor Niels de woordvoering doet in Nederland, is er zondagochtend, Nederlandse tijd, contact met hem geweest.

Van Buren bereikte vrijdag de top. Op zaterdag was hij al een stuk afgedaald en verbleef in een kamp op de flanken van de Mount Everest. De rest van de afdaling is nu ook achter de rug.

„Hij is veilig terug in het basiskamp en daar zijn we heel erg blij mee”, zegt Schepers. „Op de flanken van de berg kan er nog van alles gebeuren.”

Omgekomen op de berg

Van Buren klom samen met de omgekomen Eric Arnold. Arnold stierf in de nacht van vrijdag op zaterdag in zijn slaap aan acute hoogteziekte.

Op zondag eiste de berg een nieuw slachtoffer. De Australische Maria Strydom, die ook met Arnold en Van Buren klom, kwam zondag in de problemen. Tijdens de afdaling overleed zij aan hoogteziekte.

De omstandigheden op de hoogste berg ter wereld zijn momenteel bijzonder zwaar. Volgens Nepalese autoriteiten zijn in totaal dertig klimmers gewond geraakt, of kampen met bevriezingsverschijnselen. Een Noorse vrouw moest van de berg worden begeleid vanwege sneeuwblindheid.

Grote opluchting

Dat Niels van Buren nu wel veilig terug is in het basiskamp is daarom een grote opluchting voor het thuisfront in Nederland. „Het is een zware tocht geweest”, zegt Schepers. „Niels heeft nog wel even tijd nodig om alles wat er gebeurd is te verwerken.”

De 37-jarige Van Buren is de eerste MS-patiënt die erin slaagde de top van de hoogste berg ter wereld te bereiken. Metro volgde hem in de aanloop naar zijn historische prestatie.

„Ik weet dat het alleen maar achteruit kan gaan met mij. Het gevoel in mijn benen of armen kan zomaar weg zijn. En juist daarom wil ik dit doen”, zei hij daar voor zijn vertrek over.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Klimmer Niels van Buren veilig terug in basiskamp
Sluiten