Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Nieuws 31 mei 2016
Leestijd: 1 minuut

Klaver boos over ‘aanhouding’ Typhoon

De PvdA heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van de ‘aanhouding’ van rapper Typhoon door de politie.

Ook Groenlinks-leider Jesse Klaver is verontwaardigd over het staande houden van de rapper op basis van huidskleur. „Als de afgelopen weken één ding laten zien is het dat racisme diep in onze samenleving zit”, schrijft de Groenlinks-leider op Facebook. „Wat me misschien wel het meest raakt aan het bericht van Typhoon is dat hij zegt: de eerste stap naar verandering is benoemen. Hij heeft gelijk. Geen incident zou stilzwijgend voorbij moeten gaan. Racisme en discriminatie horen niet bij Nederland!”

🚨 Net staande gehouden door de politie in Zwolle. Niet door een verkeersovertreding maar, omdat mijn nieuwe auto niet…

Gepostet von Typhoon am Montag, 30. Mai 2016

Excuses

De politie heeft inmiddels excuses gemaakt aan rapper Typhoon. Typhoon, die door het leven gaat als Glenn de Randamie, werd maandagmiddag in Zwolle langs de kant van de weg gezet omdat zijn ‘profiel’ volgens agenten niet machte met zijn dure auto. Hij deelde zijn ongenoegen via social media.

Foutje, bedankt

In een schriftelijke verklaring erkent de politie nu fout te hebben gehandeld. Districtschef Arjan Mengerink: „De politie moet te allen tijde staan voor neutraliteit. Wij mogen niet selecteren op uiterlijk of afkomst en daarom vonden wij het belangrijk om deze kwestie direct op te helderen. De betrokken agenten waren zich zeer bewust van hun inschattingsfout en gaven dit ook direct ruiterlijk toe. Nu gaat het erom dat we ervan leren en dat gaan wij zeker doen. Typhoon kan rekenen op onze excuses’, sluit Mengerink af.

Facebook

Kort na het incident deelde de rapper via social media over het gebeurde waarop de politie veel vragen kreeg. Er is direct samen met betrokken agenten teruggekeken naar het incident en de aanleiding van de controle.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Klaver boos over ‘aanhouding’ Typhoon
Sluiten