Rens Oving
Rens Oving Nieuws 4 mei 2016

Kan Donald Trump echt president van de VS worden?

Het is niet langer een slechte grap of vermakelijk politiek theater. Donald J. Trump is de Republikeinse kandidaat voor het presidentschap.

Met de winst in Indiana wist de flamboyante zakenman en realityster, tegen alle verwachtingen in, zo goed als zeker de nominatie binnen te slepen.

Trump is de antikandidaat, de man die de afkeer van het politieke gekonkel in Washington, die veel Amerikanen voelen, belichaamt. Die zonder meel in de mond praat. Hij schildert vergezichten die even fantastisch als onhaalbaar zijn. Een miljardair die altijd een man van het volk is gebleven.

Maar is dat genoeg om de nieuwe president van de Verenigde Staten te worden?

#NeverTrump

Trumps ideeën en zijn stijl slaan voorlopig vooral aan bij mannen uit de witte conservatieve middenklasse, de kern van de Republikeinse partij. De rest van de Amerikanen staat erbij en kijkt ernaar. Verbazing en afschuw lijken daarbij om voorrang te vechten. Er is geen enkele politicus in de Verenigde Staten die zo veel afkeer oproept als Trump.

Ruim 60 procent van de Amerikanen heeft inmiddels een hekel aan de Republikeinse presidentskandidaat.

https://twitter.com/LouiseMensch/status/727663174451908609

Dat een deel van de Republikeinse aanhang openlijk overweegt om Clinton te stemmen, spreekt boekdelen voor zijn kansen. Op Twitter spreken partijprominenten zich uit tegen Trump met #NeverTrump.

#NeverClinton

Hoewel Hillary Clinton nipt verloor van Bernie Sanders in Indiana, is zij vrijwel zeker de kandidaat voor de Democraten.

In bijna iedere peiling die de afgelopen maanden is gehouden, verliest Trump van Hillary Clinton in een algemene presidentsverkiezing waarbij iedereen naar de stembus mag.

En toch is Trump niet kansloos. Want als er een politicus in Amerika is die wat betreft impopulariteit in de buurt komt van Trump, dan is het Clinton. Bijna 55 procent van de Amerikanen vindt Hillary Clinton maar niks.

Voor de Republikeinen die Trump wel steunen, reden genoeg om al flink op het orgel te gaan met #NeverClinton.

Haatzaaien

Meer dan dertig jaar geleden liet Trump al doorschemeren dat hij op een dag president van de Verenigde Staten wilde zijn.

En sinds die tijd heeft hij langzaam naar dit moment toegewerkt. Hij werd bekend door televisieprogramma’s. Hij steunde de Republikeinen met geld. Hij was een van de belangrijkste mensen die zich afvroegen of president Obama wel een ‘echte’ Amerikaan is en eiste dat hij zijn geboortebewijs openbaar zou maken. Hij startte zijn campagne door Mexicanen moordenaars en verkrachters te noemen en wilde vervolgens geen enkele moslim het land meer binnenlaten.

Bangmaker

Die tactiek deed het tot nu toe goed bij de Republikeinse achterban, maar hij heeft daarbij heel veel anderen tegen zich in het harnas gejaagd.

Aan Clinton hebben de Amerikanen een hekel, voor Trump zijn ze ronduit bang, concludeert New York Times.

Trump is dus kwetsbaar en hij lijkt te verliezen als het er in november echt om gaat. Maar als hij iets bewezen heeft dit jaar, dan is het wel dat je ‘The Donald’ nooit moet afschrijven als de wedstrijd nog niet is gespeeld.

Foto:EPA

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kan Donald Trump echt president van de VS worden?
Sluiten