Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 13 mei 2016 / 14:44 uur

Journalist lekt persoonsgegevens van 4 IS-strijders

Een journaliste van de Arabische zender Al Aan TV heeft de persoonlijke gegevens van vier IS-strijders gelekt. Een van deze mannen zou betrokken zijn bij het netwerk achter de aanslagen in Brussel en Parijs.

In totaal zullen de komende tijd gegevens van zestien IS-strijders worden gelekt, meldt Het Laatste Nieuws. Begin maart werd er door Sky News al gesproken over de documenten, waar de namen van 22.000 terroristen op vermeld staan. De Arabische journaliste Jenan Moussa deelde de gegevens van de eerste vier strijders op haar Twitter- en Instagramaccount.

Bloedbad

De opvallendste naam is die van Sami Zarrouk. De 32-jarige Belg vertrok in 2013 naar Syrië en zou aangesloten zijn bij het netwerk achter de aanslagen in Brussel en Parijs. Vorig jaar vaardigde de Belgische overheid nog een internationaal arrestatiebevel uit tegen Zarrouk. Zijn vader zou de Belgische media eerder al hebben gewaarschuwd dat Zarrouk „een bloedbad zal aanrichten als hij terugkeert naar België.”

Gewapende strijd

Ook de 32-jarige Mehdi Kashtan en Bilal al Marshouji (20) komen uit België. De uit Molenbeek afkomstige Kashtan verbleef volgens zijn gegevens ook in Nederland, het is niet duidelijk hoelang en waar. Al Marshouji komt uit Antwerpen en trok in 2013 naar Syrië om zich bij de gewapende strijd van IS aan te sluiten. De vierde IS-strijder is de Tunesische Adam ben Amro, die in 2011 via Lampedusa naar België vluchtte. In 2014 maakte hij echter weer rechtsomkeert naar zijn thuisland, waar hij zich naar verluidt heeft opgeblazen bij een zelfmoordaanslag.

Volgens experts zijn de gegevens „100 procent betrouwbaar”, maar de lijst met IS-strijders van wie de gegevens gelekt zijn, zou niet alleen uit Belgen bestaan. Mogelijk zijn deze gegevens als eerst naar buiten gebracht vanwege vele aandacht voor Belgische strijders, sinds de aanslagen in Brussel. Het is niet duidelijk of er ook gegevens van Nederlandse IS-strijders worden gelekt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Journalist lekt persoonsgegevens van 4 IS-strijders
Sluiten