Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 24 mei 2016 / 12:15 uur

‘IS vernietigde belangrijke luchtmachtbasis Syrië’

IS-strijders hebben mogelijk een belangrijke luchtmachtbasis in Syrië vernietigd waar de Russen gebruik van maakten. Op sattelietfoto’s waar de BBC over schrijft, is te zien hoe de basis is vernietigd. Russische websites melden dat er een enorme brand op het vliegveld heeft gewoed.

Helikopters verbrand

Het vuur zou tanks met brandstof hebben bereikt, waarna er een grote explosie plaatsvond. Daarbij gingen onder meer vier Russische helikopters in vlammen op. De Russische autoriteiten hebben nog niet gereageerd op dat bericht.

Ook een persbureau dat is gelieerd aan IS meldde het incident. Dat stelt dat er ook twintig vrachtwagens met raketten door het vuur zijn verwoest. Het persbureau maakt geen melding van hoe het vuur is ontstaan. Maar op dezelfde dag als de brand bracht IS een foto naar buiten waarop is te zien hoe IS mortieren op de luchtmachtbasis afvuurt.

Flinke tik voor Russen

Uit de satellietfoto’s blijkt ook dat het vuur is aangestoken, stelt militair analist Sim Tak van Stratfor. „De foto’s tonen duidelijk dat er meerdere explosies op het vliegveld zijn geweest.” Hij vermoedt dat IS de brand heeft veroorzaakt. „De Russen hebben een flinke tik gekregen. Een complete helikoptersunit is uitgeschakeld en sommige Syrische vliegtuigen zijn beschadigd.”

Het vliegveld ligt op een strategische plek, tussen de steden Homs, Palmyra en Raqqa, dat IS ziet als hoofdstad van het zelfuitgeroepen kalifaat. Het leger van het Syrische regime proberen de aanvoerlijnen naar Raqqa af te snijden. Het dacht een aantal weken geleden op te kunnen rukken richting Raqqa, maar stuit op flinke weerstand. Volgens militair analist Tak weet IS de aanvoerlijnen richting Raqqa onder controle te houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘IS vernietigde belangrijke luchtmachtbasis Syrië’
Sluiten