Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 31 mei 2016 / 11:01 uur

Indrukwekkende foto verdronken vluchtelingenbaby

In september van vorig jaar kreeg de vluchtelingencrisis een gezicht toen er een foto van de verdronken peuter Aylan de wereld over ging. Nu is er een soortgelijke foto opgedoken, die maar weer laat zien dat de oversteek nog steeds veel levens eist.

Met de honderden vluchtelingen die elke dag de Middellandse Zee oversteken zouden we bijna het persoonlijk leed vergeten, maar een nieuwe foto laat zien dat het drama voortduurt. Persbureau Reuters deelde maandag een foto, waarop te zien is hoe een Duitse reddingswerker een verdronken baby vast houdt.

Uitdrukkingsloos

De foto is vrijdag gemaakt, kort nadat reddingswerkers melding kregen van een houten boot die was gekapseisd. Zo’n 135 vluchtelingen konden worden gered, maar 45 mensen overleefden de oversteek niet. Zo ook het jongetje, dat door de Duitse organisatie Sea-Watch in het water werd gevonden. „Ik greep de onderarm van het kindje en trok het in mijn armen, alsof het nog in leven was”, vertelt reddingswerker Martin aan Reuters. „De armpjes staken in de lucht, de zon scheen in de lieve maar uitdrukkingsloze ogen.”

Aylan Kurdi

Het is niet duidelijk of het om een meisje of jongetje gaat en waar het kindje vandaan komt. De baby is overgedragen aan de autoriteiten in Italië, waar de boot naar op weg was. Het is niet bekend of de moeder van het kindje de oversteek wel heeft overleefd.

In september zorgde het beeld van de verdronken Syrische peuter Aylan Kurdi (3), die aanspoelde op het strand van het Turkse Bodrum. Zijn familie was van plan naar Canada te reizen. Naast Aylan overleefden ook zijn moeder en zijn broer de oversteek niet. De Italiaanse kustwacht maakte 29 mei bekend dat er alleen al de afgelopen week zo’n 700 vluchtelingen zijn overleden, toen hun bootjes zonken of kapseisden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Indrukwekkende foto verdronken vluchtelingenbaby
Sluiten