Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 18 mei 2016 / 14:03 uur

Hop! Trein uit en opvouwbare scooter op

‘Hij’ haalt een snelheid van 30 kilometer per uur, is in 3 uur volledig opgeladen en ingeklapt heeft hij het formaat van een flinke koffer. Maak kennis met GiGi, de eerste opvouwbare elektrische scooter ter wereld.

Metro test

Een uit de kluiten gewassen speelgoedbrommer of een eerste versie van de scootmobiel. De eerste blik op de GiGi doet mij vooral lachen. Maar gemak dient de mens en de GiGi is ‘makkelijk mee te nemen in de trein’, belooft de Nederlandse maker. Dat klinkt aantrekkelijk.

Waar je je op een vouwfiets het leplazarus trapt door de kleine wieltjes, vergt de GiGi geen enkele inspanning. Binnen een paar seconden haal ik, enkel door het rechterhandvat naar mij toe te draaien, een snelheid van 30 kilometer per uur. Zonnestralen op mijn gezicht, wapperende haren. Dat gaat lekker. Voor ik het weet doemt aan de horizon station Amsterdam Sloterdijk al op. En daarmee ook een obstakel.

Zwaar

Lopend aan de hand door de stationshal is de GiGi prima mee te nemen. En ook op de roltrap loopt alles op rolletjes. Op het perron vouw ik de GiGi in drie handelingen op. De trein rijdt binnen. En daar sta ik dan met ruim 30 kilo aan aluminium en staal naast me. Een meter of vijf van de treindeuren verwijderd.

Mijn eerste ingeving is het gevaarte zoals een koffer achter mij aan naar de treindeuren te slepen. Wat niet lukt, omdat de GiGi opgevouwen niet in evenwicht is. Tillen lijkt de enige optie. En ga daar maar eens aanstaan. Vervolgens twee treden de trein in. Het lukt, met blauwe plekken op mijn scheenbeen als herinnering.

Bij het uitstappen krijg ik hulp van een alleraardigste jongen, wat weer een hoop goed maakt. Hups flups, in nog geen halve minuut klap ik de scooter op het perron uit en vanaf dat moment kan ik weer rustig ademend mezelf verplaatsen.

Aandacht

Wie op de GiGi rijdt, is verzekerd van aandacht. Menig fietser, wandelaar en mede-bromfietser keert zijn of haar hoofd als GiGi zoemend voorbij komt. „Is ‘ie elektrisch?”, is vooralsnog de meest gestelde vraag. Ja dat is ‘ie’ en je steekt het ding gewoon in het stopcontact.

Stopcontact

Bij een lunchtent maak ik daarom een pitstop. De scooter gaat vol opgeladen een uur mee. „Hebben jullie hier stopcontacten?”, vraag ik met GiGi aan de hand. Voor de jongen achter de bar het goed en wel doorheeft dat de stroom voor de opvouwbare scooter is, wijst hij mij al de lange koffietafel waar werkende yuppen driftig typen op hun laptops. Ik bestel een broodje en plug GiGi in het stopcontact.

Wet?

GiGi is een 25-kilometerscooter oftewel een snorscooter of snorfiets. Dat betekent dat de scooter is uitgerust met een blauwe kentekenplaat. Hierop mag je zonder helm rijden. In Nederland mag een snorscooter, na wettelijke correctie, niet harder dan 25 kilometer per uur en moet deze op het fietspad. Naast forensen, hoopt de maker dat GiGi ook gebruikt zal worden door werknemers die hun auto, met GiGi opgevouwen in de kofferbak, buiten de stad parkeren en hun weg vervolgen op de scooter. Een andere doelgroep zijn recreanten die de scooter opgevouwen meenemen in de camper of op de boot. Wie eigenaar van een GiGi wil worden, zal hiervoor bijna vierduizend euro moeten neerleggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Hop! Trein uit en opvouwbare scooter op
Sluiten