Metro
Metro Nieuws 11 mei 2016 / 08:02 uur

‘Hond redt levens van door IS verraste militairen’

Een heldhaftige Duitse herdershond zou de levens hebben gered van een groep strijders van de Britse Special Forces-eenheid SAS. De strijders werden in Irak, nabij de Koerdische grens, overvallen door een groep IS-strijders, zo meldt The Sun.

Heldhaftige viervoeter

De viervoeter zou vorige maand het leven van strijders van zijn eenheid hebben gered en werd nadien tot held gekroond. Volgens verslagen zou de hond zijn getraind door het Amerikaanse leger.

De SAS-militairen zouden zijn teruggekeerd van een 10-daags trainingsprogramma voor Peshmerga-strijders. De Duitse herder reisde met de groep Britten mee in een konvooi van vier voertuigen. Onderweg werden ze overrompeld door een groep jihadisten. De konvooi werd door een bom geraakt, waarna zo’n vijftig IS-strijders de aanval zouden hebben geopend.

De SAS-strijders zouden hun voertuig hebben verlaten en zich hebben opgedeeld in drie verschillende groepen. Toen de Britten probeerden weg te komen, vielen de jihadisten hen van achteren aan. Een Amerikaanse soldaat die met de konvooi meereisde, liet vervolgens de viervoeter los. De Duitse herder snauwde richting de vijandelijke strijders en beet de eerste jihadist in zijn nek en gezicht. Nadat hij een tweede IS-strijder in zijn arm en been beet, zetten de IS-strijders het op een lopen.

In training

„Militaire honden gaan soms mee met SAS-operaties. Ze worden vaak gebruikt wanneer wordt aangevallen en kunnen goed gebruikt worden om een gebouw in te gaan voor troepen dat doen”, aldus een bron tegenover Daily Star Sunday. „De viervoeter was nog in training, maar toen de troepen onder vuur kwamen te liggen, was hij vastbesloten zich ermee te bemoeien. Hij voelde de spanning en voelde de noodzaak om zijn trainer en de andere troepen te beschermen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Hond redt levens van door IS verraste militairen’
Sluiten