Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 4 mei 2016 / 13:53 uur

Hoe krijg je twee minuten stilte op Schiphol?

De meeste mensen in Nederland zijn woensdagavond om 20.00 uur twee minuten stil om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Maar hoe bereik je dat moment van stilte op een plek waar het verder nooit stil is?

Duizenden mensen lopen continu door de hallen van Schiphol, op weg naar hun gate of terugkomend van een vakantie. Met zoveel rumoer is het best lastig om een herdenkingsmoment in te lassen, maar de luchthaven doet er alles aan om ‘stil’ ook echt stil te laten zijn.

Verkeersleiders Feike en Carlijn geven op het blog van KLM een kijkje achter de schermen en leggen uit dat er een paar maatregelen zijn getroffen.

Vliegverkeer

Tussen 19.50 en 20.02 uur mag er geen enkel vliegtuig opstijgen vanaf de luchthaven. De toestellen moeten aan de grond blijven totdat ze een seintje krijgen van de verkeerstoren dat ze door mogen. Vliegtuigen die willen landen, krijgen ruim voor 20.00 uur een seintje dat ze op 2 kilometer hoogte moeten blijven vliegen. Zo wordt niemand tijdens het stiltemoment gehinderd door de ronkende motoren van vliegtuigen.

Verkeerstoren

Dat er niet geland of opgestegen wordt, heeft ook een andere reden. Ook in de verkeerstoren is het namelijk stil, wat betekent dat er twee minuten lang geen enkele communicatie is van of naar vliegtuigen. Uiteraard is dit wel van tevoren gecommuniceerd met piloten en verkeersleiding uit andere landen, zodat er geen panieksituaties ontstaan.

Drukte

Verder legt ook iedereen in de vertrek- en aankomsthallen het werk twee minuten neer en wordt het stiltemoment op tijd aangekondigd zodat alle reizigers de stilte in acht kunnen nemen.

Bang voor extra drukte na het stiltemoment is KLM niet. Omdat het stiltemoment algemeen bekend is, worden vluchten daaromheen gepland, zodat er niet te veel vertraging is. Op de volgende indrukwekkende video is te zien hoe de 2 minuten stilte eruitzien op de normaal zo drukke luchthaven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe krijg je twee minuten stilte op Schiphol?
Sluiten