Els Anker
Els Anker Nieuws 21 mei 2016 / 13:40 uur

Heb jij last van technostress?

What’s App, Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat en e-mail. Steeds meer werknemers checken de smartphone, iPad of laptop regelmatig buiten werktijd om berichten van het werk te lezen.

De druk om altijd bereikbaar te zijn leidt echter steeds vaker tot psychische en fysieke klachten. De Nederlandse werkgeversvereniging AWVN wil dan ook dat er meer aandacht komt voor deze zogenoemde ‘technostress’.

Gezondheid

Het continu bereikbaar willen zijn kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van werknemers. „Het gaat nog veel verder dan alleen de werkmail”, zegt woordvoerder Jannes van der Velde zaterdag tegen de NOS. „Mensen zijn voortdurend online en dat dwingt tot nadenken”.

„Het is een werkgeversprobleem, want de werkgever is verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkomgeving", aldus Van der Velde. „Maar het probleem gaat verder dan mailen en zal ook niet opgelost worden als de mailserver uit wordt gezet. Dat is te eenvoudig."

Verbieden

In Duitsland en Frankrijk zijn al diverse stappen gezet om de technostress aan te pakken: zo wordt in Frankrijk mailen na werktijd verboden en kregen werknemers van BMW in Duitsland al het ‘recht op onbereikbaarheid’ in 2014.

Uit een peiling van FNV en de Universiteit van Amsterdam in 2012 bleek dat meer dan 20 procent van de werknemers hun mobieltje meer dan zes keer per dag buiten werktijd checkt. Een kwart checkt de mobiele apparatuur zes keer per uur.

Leo Hartveld, destijds vice-voorzitter van de FNV: „Het lijkt erop alsof steeds meer werknemers de hele klok rond worden geconfronteerd met meldingen uit iPads, iPhones en andere smartphones. Zij voelen een constante druk om hierop te reageren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Heb jij last van technostress?
Sluiten