Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 20 mei 2016 / 09:26 uur

Griezelige sigarettenpakjes vanaf nu verplicht

Vanaf vrijdag 20 mei zijn de nieuwe pakjes sigaretten en shag bedrukt met afschrikkende foto’s van rotte longen en andere aandoeningen.

Kan jij ook niet tegen griezelplaatjes? Dan is dit een mooi moment om te stoppen. Je kunt vanaf nu namelijk sigarettenpakjes tegenkomen met afbeeldingen van een door kanker aangetaste tong, gele tanden of een tong met een gezwel.

De afschrikwekkende foto’s moeten rokers bewust maken van de slechte effecten van roken. Eerder onderzoek heeft bewezen dat angstaanjagende boodschappen en afbeeldingen een positief effect hebben als het gaat om het stoppen met roken.

Afschrikwekkende foto op shagpakje. Foto: ANP

In alle EU-landen verplicht

In sommige landen in Azië zag je al eerder gruwelijke plaatjes van rotte longen, vieze tanden en andere nare aandoeningen op pakjes van sigaretten. Maar sinds vrijdag zijn met intreding van een nieuwe wet ook alle EU-landen verplicht om 65 procent van de voor-en achterkant van de verpakkingen te gebruiken voor fotowaarschuwingen en bijpassende tekst. Deze nieuwe maatregel is onderdeel van een Europese tabaksrichtlijn. Eerder onderzoek heeft bewezen dat angstaanjagende boodschappen en afbeeldingen effectief zijn in de strijd tegen roken.

‘Click-sigaretten’ verboden

Sigaretten met smaakjes zoals vanille en de zogenaamde ‘click-sigaretten’ met klikballetjes worden geheel verboden.

Nederlands niet goed op de hoogte gevaren van roken

Iedereen weet dat roken slecht voor je is, toch waren er in 2014 in Nederland nog 3,6 miljoen mensen die rookten. Uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat Nederlanders weinig weten over de gevaren van roken.

  • 12 procent weet dat je van roken blind kunt worden
  • 60 procent weet dat je van roken onvruchtbaar kunt worden
  • 67 procent weet dat kinderen van roken astma kunnen krijgen
  • 42 procent weet dat je, ook als je zelf niet rookt, van meeroken hart-en vaatziekten kunt krijgen

Tips

Mochten de griezelige afbeeldingen je nog niet genoeg afschrikken, dan hier een aantal andere redenen om alsnog te stoppen.

– Na 24 uur: je longen beginnen aan een grote schoonmaak. Alle koolmonoxide is uit je lichaam.

– Na 48 uur: alle nicotine is uit je lichaam. Je ruikt en proeft beter. Die chocoladetaart smaakt dus eigenlijk nog beter.

– Na 2 weken: longfunctie en bloedsomloop zijn verbeterd

– Na 1 maand: je conditie is beter geworden en je rokershoestje verdwijnt.

– Na 1 jaar: je risico op hart- en vaatziekten is inmiddels gehalveerd en risico op allerlei andere ziekten neemt de komende jaren steeds verder af.

Bron: Trimbos Instituut

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Griezelige sigarettenpakjes vanaf nu verplicht
Sluiten