Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 24 mei 2016 / 06:40 uur

Griekenland ontruimt groot vluchtelingenkamp

Griekenland is dinsdagochtend rond zonsopkomst begonnen met het ontruimen van het vluchtelingenkamp Idomeni, bij de grens met Macedonië. Daar worden duizenden vluchtelingen met bussen naar andere kampen gebracht met betere facaliteiten.

De migranten zelf willen helemaal niet weg uit het kamp, zo meldt de BBC. Zij willen namelijk niet in Griekenland blijven, en hopen verder Europa in te komen. Ze worden nu bij de grens weggehaald. De meeste migranten gaan naar vluchtelingenkampen rond de stad Thessaloniki, dat zo’n tachtig kilometer ten zuien van Idomeni ligt.

Actie van tien dagen

Het kamp ontstond toen Oostenrijk aankondigde dat het zijn grenzen beter zou gaan controleren. Dat leidde tot een dominoreactie in de Balkanlanden, die bang waren dat de migranten dan in hun land zouden blijven. Zij besloten ook hun grenzen te sluiten. Ook Macedonië sloot de grens met Griekenland.

Inmiddels zouden zo’n achtduizend migranten onder slechte omstandigheden in het kamp wonen. Dat zijn er al fors minder dan op het hoogtepunt, toen waren er zo’n veertienduizend migranten in het kamp. De afgelopen dagen vroeg de Griekse overheid de vluchtelingen om het kamp vrijwillig te verlaten. Daar heeft een kleine groep gehoor aan gegeven.

Bij de ontruiming is de oproerpolitie aanwezig, maar er wordt volgens de woordvoerders van de Griekse overheid geen geweld gebruikt tegen de migranten. Dinsdag wordt een deel van het kamp ontruimd; de hele operatie zou tien dagen in beslag moeten nemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Griekenland ontruimt groot vluchtelingenkamp
Sluiten