Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 10 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Geld voor zwangere vrouwen die stoppen met roken?

Zou jij stoppen met roken als je er geld voor kreeg? Dat willen Franse wetenschappers onderzoeken en daarom zijn ze op zoek naar vierhonderd zwangere Françaises.

Roken tijdens de zwangerschap is, zoals bekend, erg schadelijk voor het ongeboren kind. Toch blijven veel vrouwen tijdens hun zwangerschap stug doorroken, ondanks het advies van hun dokter of protest van vrienden en familie om te stoppen. Sociale druk schijnt dus niet te helpen – maar een beloning misschien wel.

Cadeaubonnen

De onderzoekers willen de vrouwen daarom verdelen in twee groepen. De helft krijgt 300 euro’s aan cadeaubonnen, geldig in populaire winkels. Uiteraard zit er een voorwaarde aan: alleen als de vrouwen bij de regelmatige check-ups negatief testen op nicotine, krijgen ze hun ‘beloning’. De andere helft krijgt geen financiële beloning en fungeert als controlegroep. Voorwaarde voor deelname is wel dat de vrouwen minder dan 18 weken zwanger zijn en meer dan vijf sigaretten per dag roken.

In Nederland is nog nooit een dergelijk onderzoek uitgevoerd, maar volgens het Trimbos-instituut is het belonen van stoppen bij zwangere vrouwen niet eens zo’n gek idee. „Het is belangrijk dat hier onderzoek naar gedaan wordt, vooral bij zwangere vrouwen”, aldus Esther Croes, arts-epidemioloog bij Trimbos tegenover Metro. „Uit eerder onderzoek is al gebleken dat beloning helpt bij het stoppen en voor een zwangere vrouw is dat natuurlijk extra relevant omdat meeroken in de buik heel slecht is voor de baby.”

Motivatie

Je zou denken: een kind krijgen zou al genoeg reden moeten zijn om te stoppen, waarom zou je er een geldbedrag aan verbinden? Toch denkt Croes dat het voor vrouwen een goede aanvulling zou kunnen zijn op de sociale begeleiding bij het stoppen. „Soms is zelfs het krijgen van een kindje niet voldoende motivatie”, gaat Croes verder. „8,6 procent van de Nederlandse vrouwen blijft gewoon doorroken tijdens de zwangerschap, bij lager opgeleide vrouwen is dit zelfs 22 procent. Dat is ontzettend veel, dus het is belangrijk dat we er alles aan doen om dat percentage naar beneden te krijgen.”

Praktische problemen

Croes ziet er dan ook wel wat in om zwangere rokers te belonen wanneer ze stoppen, maar benadrukt dat er wel een paar praktische problemen aan kleven. „Allereerst is het de vraag wie er voor de kosten opdraait. Moet de zorgverzekering dat doen? Ten tweede zou je je kunnen afvragen of je naast de zwangere vrouwen ook andere rokers een beloning moet geven om te stoppen”. De hamvraag bij een dergelijke aanpak blijft natuurlijk: wat gebeurt er als je stopt met belonen? „Terugval is een serieus gevaar, maar je kunt niet eeuwig blijven betalen, ooit moet het klaar zijn”, besluit Croes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Geld voor zwangere vrouwen die stoppen met roken?
Sluiten