Rens Oving
Rens Oving Nieuws 9 mei 2016 / 12:17 uur

Geen vakantie of muziekles: 1 op 8 kinderen is arm

Eén op de acht kinderen in Nederland is arm.

Zij groeien op in een gezin dat regelmatig geld te kort komt en kunnen daarom vaak niet meedoen aan leuke dingen die voor veel van hun vriendjes en vriendinnetjes heel normaal zijn.

Weer gestegen

Volgens nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeiden in 2014 meer dan 420 duizend kinderen in Nederland op in armoede. Een duidelijke stijging in vergelijking met het jaar daarvoor.

Dat zegt zeker niet dat ze hongerlijden. Voor een gezin met 2 kinderen ligt de lage-inkomensgrens op 1920 euro per maand. Wie minder verdient, loopt volgens het CBS het risico op armoede.

Geen sport of verjaardag

Armoede in Nederland betekent dan ook geen honger of geen dak boven je hoofd maar wel dat gezinnen niet altijd mee kunnen doen.

Meer dan helft van de arme kinderen gaat bijvoorbeeld niet ieder jaar op vakantie. En de helft krijgt minder vaak nieuwe kleren. Ook kunnen ze vaak niet op sport of muziekles.

Ruim 10 procent van de armste kinderen kan door geldgebrek niet mee op schoolreisjes en ook wordt de verjaardag thuis niet gevierd.

Rotterdam

De regionale verschillen tussen het aantal arme kinderen zijn groot. Rotterdam spant de kroon. Een kwart van de kinderen in de tweede stad van Nederland is arm.

De cijfers van het CBS gaan over 2014, een jaar waarin het aantal werklozen en het aantal bijstandsuitkeringen steeg.

Deze cijfers zijn inmiddels weer aan het dalen. Wat het gevolg is voor het aantal arme kinderen is nog niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen vakantie of muziekles: 1 op 8 kinderen is arm
Sluiten