Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 22 mei 2016 / 16:36 uur

‘Euthanasie niet mogelijk? Dan zelfmoordpil’

Moeten mensen zelf kunnen beslissen over hun eigen leven? De Coöperatie Laatste Wil en de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) vinden van wel. Zij willen dat er een zelfdodingspil komt voor mensen die niet in aanmerking komen voor euthanasie. In Nieuwsuur wordt het onderwerp zondagavond uitgebreid behandeld.

Al decennialang strijden de organisaties voor volledige autonomie over het levenseinde. In februari concludeerde commissie-Schnabel nog dat een herziening van de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (Wtl) niet nodig of wenselijk is. Door die uitspraak is in Nederland dan ook geen zelfmoordpil beschikbaar en door de uitspraak blijft hulp bij zelfdoding strafbaar.

Wel of niet wenselijk?

De commissie kwam onder meer tot haar oordeel, omdat er volgens haar in Nederland genoeg mogelijkheden zijn voor het plegen van euthanasie. Daar zijn de twee organisaties het dus niet mee eens. Mensen die niet langer willen leven, maar geen dodelijke ziekte hebben, komen namelijk in principe niet in aanmerking voor euthanasie, stellen zij. In de euthanasiewet uit 2002 staat dat euthanasie alleen is toegestaan wanneer twee artsen oordelen dat er sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden.

Wat willen de organisaties nu testen? Het voorstel van de NVVE is om in januari 2017 een proef te starten met een dodelijk middel. Dit middel moet worden toegediend bij mensen vanaf 75, die zijn geweigerd voor euthanasie. Een arts moet hierbij toestemming geven. De Coöperatie Laatste Wil gaat nog een stap verder en wil een proef doen bij mensen vanaf 18 jaar. Ook een arts is niet nodig; wel een begeleider vanuit de coöperatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Euthanasie niet mogelijk? Dan zelfmoordpil’
Sluiten