Metro
Metro Nieuws 22 mei 2016 / 10:06 uur

Eric Arnold overleden na bereiken top Mount Everest

De Nederlandse bergbeklimmer Eric Arnold is overleden op de Mount Everest in Nepal. De 35-jarige Rotterdammer is bezweken aan hoogteziekte, een acuut gebrek aan zuurstof in de ijle berglucht. Een woordvoerder van de Nepalese reisorganisatie Seven Summit Treks heeft dat zaterdag bevestigd.

Arnold had juist vrijdag de top van de berg bereikt op 8.848 meter. Het was zijn vijfde poging om de hoogste berg ter wereld te bereiken. Volgens de woordvoerder overleed hij tijdens zijn afdaling op 8.300 hoogte.

Aardbeving

De Rotterdammer ontsnapte vorig jaar nog ternauwernood aan de dood toen hij in de Himalaya werd overvallen door lawines na de grote aardbeving in Nepal. „Ik realiseer mij: aardbeving!! (..) Als ik mijn tent openrits zie ik van drie kanten gigantische lawines naar beneden komen", aldus Arnold op zijn weblog. Hij kon zich net op tijd in veiligheid brengen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is zaterdagochtend op de hoogte gebracht, maar kon het bericht van de dood van Arnold nog niet bevestigen.

Veilig

Niels van Buren, die deel uitmaakte van de expeditie, is inmiddels in veiligheid. „Hij keert zondag waarschijnlijk terug naar het basiskamp", aldus Anouk Schepers van Pressure Amsterdam, die optreedt als woordvoerster van Van Buren.

„Op dit moment is telefonisch contact met Niels van Buren niet mogelijk. Ik wil ons medeleven met de familie en nabestaanden van Eric betuigen”, aldus Schepers zaterdag die het nieuws over zijn dood ‘afschuwelijk’ noemt. Van Buren en Arnold kenden elkaar pas. „Ze hebben elkaar ontmoet als leden van deze expeditie.”

Lawines

De afgelopen twee jaar moesten alle Everest-expedities voortijdig worden afgebroken. Een lawine in 2014 en de zware aardbeving en daaropvolgende lawines in 2015 maakten de toch al riskante weg naar de top onbegaanbaar. Sinds 11 mei bereiken bergbeklimmers weer de top. Sindsdien zijn er al vierhonderd klimmers, onder wie Nepalese dragers, naar de top gegaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eric Arnold overleden na bereiken top Mount Everest
Sluiten