Remco Visser
Remco Visser Nieuws 16 mei 2016 / 15:20 uur

Enorme schat gevonden op bodem Middellandse Zee

Israëlische duikers hebben op de bodem van de Middellandse Zee een spectaculaire schat uit de Romeinse tijd gevonden. Het betreft de grootste vondst in zijn soort in drie decennia tijd, melden de Israëlische autoriteiten maandag.

Het gaat om de lading van een 1600 jaar geleden gezonken koopvaardijschip uit de laat-Romeinse tijd, bestaande uit onder meer duizenden antieke munten en meerdere bronzen beelden. Op de zeebodem zijn ook resten van het schip zelf en het anker gevonden.

Uitstekende staat

Verscheidene van de gevonden beelden verkeren bovendien nog in uitstekende staat, waaronder afbeeldingen van de zonnegod Sol, de maangodin Luna en een Afrikaanse slaaf. Er zijn daarnaast ook fragmenten ontdekt van drie levensgrote bronzen beelden, waaronder die van dieren.

De duikers vonden de kostbaarheden bij de oude Israëlische havenstad Caesarea, niet ver van de plaats Haifa. De hobbyduikers hebben de waardevolle nieuwe vondst onmiddellijk gemeld bij de bevoegde autoriteiten. Zij krijgen een beloning.

Vorig jaar februari werd er in hetzelfde gebied overigens ook al een schat gevonden met 2000 gouden munten, die ook als archeologische sensatie gold.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Enorme schat gevonden op bodem Middellandse Zee
Sluiten