Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 27 mei 2016 / 11:25 uur

‘Eenzaamste olifant ter wereld’ na 67 jaar overleden

Olifant Hanako, voor wie aan het eind van vorig jaar nog een petitie werd gestart, is na 67 jaar eenzaamheid overleden. Het dier werd na de Tweede Wereldoorlog door Thailand aan Japan gegeven, als een teken van vriendschap. Sinds die tijd verbleef Hanako in haar eentje in de Inokashira dierentuin in Tokio.

Toen een blogger eens een bezoekje bracht aan de dierentuin, zorgde zij ervoor dat er wereldwijd kritiek kwam op het park. De olifant zou niet zo eenzaam in zo’n saai verblijf mogen leven, Hanako is 69 jaar geworden en was daarmee de oudste olifant in Japan.

Volgens een woordvoerder van de dierentuin, Naoya Ohashi, werd Hanako donderdagochtend op haar zij in het verblijf gevonden. Verzorgers probeerden haar tevergeefs omhoog te krijgen, ’s middags zou de olifant vredig zijn overleden. Er wordt nog autopsie uitgevoerd om de doodsoorzaak vast te stellen, maar los van de leeftijd van het dier krijgt elke olifant die lang op zijn of haar zij ligt beschadigingen aan de organen.

Onmogelijk

Actievoerders eisten dat de oude olifant verplaatst zou worden naar een gezelliger verblijf, maar volgens de verzorgers van deze dierentuin was ze daar simpelweg te oud voor. Het zou ook teveel stress opleveren als ze in een nieuwe omgeving werd geplaatst. Na zoveel jaar alleen kon ze eigenlijk niet meer met anderen leven, beoordeelde een onafhankelijk adviseur.

De expert, Carol Buckley, adviseerde wel de leefomgeving van het dier iets uitdagender te maken met bijvoorbeeld speeltjes. Daarnaast moesten de verzorgers meer tijd met haar doorbrengen, om de eenzaamheid een beetje tegen te gaan.

Minder eten

Toen de dierentuin echter nieuwe hekken rondom haar hok zette, was Hanako zo bang dat ze weigerde nog naar buiten te komen. De laatste maanden werd het dier zwakker en at ze minder, totdat ze donderdagmiddag overleed.

Hanako zal altijd herinnerd worden als het symbool van de Japanse vrede na de Tweede Wereldoorlog.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Eenzaamste olifant ter wereld’ na 67 jaar overleden
Sluiten