Eefje van Son
Eefje van Son Nieuws 8 mei 2016 / 11:26 uur

Econoom aangezien voor terrorist door wiskundesommen

De Italiaanse econoom Guido Menzio had waarschijnlijk een hele andere reis voor ogen, maar zijn vliegtuig was nog niet opgestegen of hij moest met de gezagvoerder meekomen. Door zijn onleesbare handschrift, zijn accent en donkere uitstraling werd hij door een medepassagier namelijk aangezien voor terrorist.

Terwijl Menzio in alle rust in het vliegtuig in Philadelphia alvast aan een presentatie werkte, wachtend totdat deze opsteeg naar Syracuse, kon zijn buurvrouw de rust niet bewaren. Ze begon zich zorgen te maken toen ze de onleesbare, Arabische achtige tekens zag die de econoom neerpende.

Menzio, een vooraanstaande professor in de Verenigde Staten, stond niet open voor een gesprekje met zijn buurvrouw. Geconcentreerd op zijn berekeningen, ging hij verder met schrijven en kapte de haar al snel af.

De vrouw begon steeds onrustiger te worden en besloot uit nood een briefje te schrijven aan het cabinepersoneel waarin ze schreef dat ze ziek was. De Italiaan had niet in de gaten wat er met zijn buurvrouw aan de hand was.

Rechtsomkeert

Terwijl het vliegtuig al onderweg was naar de startbaan, kreeg de piloot het briefje in handen en besloot terug te keren naar de gate. De vrouw werd van boord gehaald en verschillende medepassagiers begonnen zich vervolgens ook zorgen te maken. Van het cabinepersoneel kregen ze geen eerlijk antwoord op hun vragen, totdat Menzio door de gezagvoerder zelf uit het vliegtuig werd gehaald.

De econoom werd ondervraagd en kreeg te horen dat zijn buurvrouw bang was geworden van zijn gedrag. Door de onleesbare tekens, zijn baardje, donkere uitstraling en vreemde accent, dacht de vrouw dat ze naast een terrorist had plaatsgenomen in het vliegtuig. Menzio was netjes gekleed in Diesel en Lacoste, dat dan weer wel, „maar toch klopte er iets niet aan hem”, vertelde de vrouw aan de gezagvoerder.

Gelukkig kon Menzio er zelf om lachen. Hij vertelt aan de Washington Post dat hij bezig was met het uitwerken van een differentiaalvergelijking en hij weer aan boord mocht toen hij zijn berekeningen had laten zien.

Frustratie

Toch is de econoom ook gefrustreerd. Hij snapt niet dat er na zo’n melding van zijn buurvrouw geen efficiënte informatie wordt vergaard: „Het systeem is kapot en het protocol is zo abrupt. Iemand alarmeert en meteen wordt alles stilgelegd zonder dat er iets gecheckt wordt. Alles is op zo’n moment afhankelijk van wat iemand meldt. Hopeloos."

En de buurvrouw? Die nam het zekere voor het onzekere en stapte op een latere vlucht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Econoom aangezien voor terrorist door wiskundesommen
Sluiten