Jennifer Schoorlemmer
Jennifer Schoorlemmer Nieuws 24 mei 2016
Leestijd: 1 minuut

Echo voer je gewoon thuis uit op de bank

Ben je zwanger en wil je zomaar even naar je kindje kijken? Dat kan gewoon thuis op de bank met ’s werelds eerste echoscanner voor thuisgebruik. Vrouwen die 16 weken of langer zwanger zijn, kunnen met de BabyWatcher zelf een pretecho maken.

Onrust

De thuisecho is bij Renske Leijten, SP-Kamerlid, in het verkeerde keelgat geschoten. Zij vindt dat echo’s niet thuis gemaakt mogen worden: „Er is professionele begeleiding nodig tijdens zo’n echo, die krijg je nu niet. Je kan zo’n echo verkeerd interpreteren”. Volgens haar kunnen vrouwen zich door zo’n echo zorgen gaan maken. Er zijn verloskundigen die zeggen dat zij steeds vaker ongeruste vrouwen op consult krijgen, volgens Leijten.

Maximum

Een thuisecho duurt maximaal tien minuten en kan drie keer per dag uitgevoerd worden. Voor dat maximum is bewust gekozen: „We willen voorkomen dat mensen de scanner zomaar uitlenen”, vertelt Raymond Bergs, oprichter van BabyWatcher. „Wij benadrukken dat de echo puur voor plezier is, niet voor medische doelen. Wij voldoen aan de veiligheidseisen en hebben de scanner uitgebreid getest.”

Kamervragen

In 2015, toen de echo nog een concept was, stelde Leijten Kamervragen. Zij wil in een binnenkort gepland debat de kwestie wederom onder de aandacht brengen. „Ik wil hier eerst meer over weten. In 2015 draaide de minister maar om mijn vragen heen.”

Leijten heeft wel begrip voor de moeders die zelf een echo willen maken. „Ik kan me zo goed voorstellen dat toekomstige moeders nieuwsgierig zijn en hun kindje willen zien, maar het komt vanzelf. Medisch risico lopen wil niemand”, besluit ze.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Echo voer je gewoon thuis uit op de bank
Sluiten