Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Nieuws 17 mei 2016 / 17:14 uur

Durfal Coco vindt racen in Ferrari hartstikke vet

Welk 11-jarig meisje kan zeggen dat ze de inspiratie vormt voor een boek? Coco Huiberts uit Kampen in ieder geval wel. Op het circuit van Zandvoort nam ze gisteren onder grote belangstelling van de vaderlandse media TurBo in ontvangst. Een boekje dat gaat over hoofdpersoon Bo die lijdt aan een spierziekte, in een rolstoel zit en niets liever wil dan racen in een rode Ferrari. Het verhaal op papier lijkt in alles op het leven van de goedlachse Coco. Ook zij lijdt aan een spierziekte, ook zij zit in een rolstoel en ook zij koestert de wens te scheuren over het asfalt.

Waarom? „Omdat racen gewoon heel vet is en omdat het heel snel gaat. Ik vind racen in mijn rolstoel ook leuk”, klinkt er dinsdagmiddag rond de klok van drie uur uit haar mond. Het meisje kijkt in de volle zon toe op hoe de een na de andere Alfa Romeo het circuit oprijdt. Op de achtergrond klinken geluiden van ronkende motoren en piepende banden. Ze mag dan wel klein van stuk zijn, bang is ze niet. Voor niets, nou ja, alleen voor spinnen dan. „Die vind ik wel een beetje eng”, lacht ze. „Maar snelheden doen me niets, al ben ik nu toch wel een beetje zenuwachtig. Het is best spannend.”

Veilige handen

De zenuwen zijn nergens voor nodig, zo blijkt. Een halfuur later wordt de dame door haar moeder in een blinkende Ferrari geholpen. Achter het stuur Sebastiaan Bleekemolen, viervoudig winnaar van de Clio Cup. Bij hem is ze in veilige handen. „Coco is een pittig dametje. Toen ik hiervoor werd gevraagd hoefde ik dan ook niet lang na te denken: natuurlijk ga ik met haar racen. Hoe hard we gaan, laat ik aan haar over.” Het gaspedaal wordt inderdaad flink ingetrapt, want de coureur en het meisje draaien zeven minuten later en drie rondjes verder alweer de pitlane op. „Zo, dat was echt supervet! We gingen wel 200 kilometer per uur. Mijn droom is in vervulling gegaan en ik weet zeker dat al mijn klasgenootjes jaloers zijn. Die hadden het er de hele week al over.”

Verliefd

Annemarie van der Eem kijkt tevreden toe op het schouwspel voor haar neus. Ze is de schrijfster van het kinderboek en ontmoette Coco in maart 2015 voor het eerst. „Soms ontmoet je mensen in je leven op wie je direct verliefd wordt. Dat was bij Coco het geval. Ze is zo positief en niet alleen zij, ook haar moeder, zussen en broer. Ik deed destijds een opleiding tot kinderboekenschrijfster en zocht naar een verhaal. Ik hoefde niet lang na te denken: dit was mijn verhaal.” Het verhaal is nu voorzien van gele kaft en is online te verkrijgen. „Het grootste deel van de opbrengst gaat naar de stichting Spieren voor Spieren, daar is Coco kindambassadrice van en die kunnen het geld heel goed gebruiken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Durfal Coco vindt racen in Ferrari hartstikke vet
Sluiten