Jennifer Schoorlemmer
Jennifer Schoorlemmer Nieuws 17 mei 2016 / 15:17 uur

Driekwart van de studenten betaalt te veel huur

Driekwart van de studenten betaalt een te hoge huur. Gemiddeld betalen studenten 58,33 euro per maand te veel. Dit blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). „Wettelijke huurbescherming voor studenten is slechts een papieren werkelijkheid. In de praktijk betaalt vrijwel iedere student te veel”, zegt Stefan Wirken, LSVb-voorzitter.

Verhuurders wijken met hun hoge huren af van het wettelijk puntensysteem voor huurprijzen.

Controleren

De LSVb roept studenten op om te controleren of zij ook te veel huur betalen. Dat kan een hoop schelen in de portemonnee. Studenten kunnen terecht bij huurteams die helpen om de stap naar de huurcommissie te maken. Dat is de enige manier om huisjesmelkerij tegen te gaan, zegt Heleen Zwebe, directeur van Huurteam Utrecht. „Huurders moeten beseffen dat zij rechten hebben. Zo kan je bijvoorbeeld niet zomaar uit huis gezet worden”, zegt Zwebe.

Geen medelijden

Een veelgehoord argument van huurbazen is dat de waarde van een pand nu niet meegerekend wordt in het landelijke puntensysteem. Dat betekent dat huurbazen met een duurder pand niet meer huur mogen vragen, ondanks de hogere waarde van het huis (WOZ-waarde). Daar moeten we geen medelijden mee hebben, volgens Zwebe. „Zelfs als zou je de WOZ-waarde meerekenen, levert dat de verhuurder niet veel op”, zegt Zwebe. „Ook dan wijken ze nog steeds van het wettelijke maximum af.”

Duurste steden

Deze steden vormen de top 5 van steden die het meest afwijken van de wettelijke puntenhuur:

1 Amsterdam

In Amsterdam betaal je gemiddeld 138,12 euro per maand te veel. In 2015 betaalde bijna 90 procent van de studenten te veel voor hun kamer. Dat is het hoogste percentage van Nederland.

2 Utrecht

De gemiddelde huurprijs in Utrecht is 341,47 euro per maand. Een student betaalt maandelijks gemiddeld 102,15 euro te veel.

3 Leiden

In Leiden betalen 4 op de 5 studenten te veel: gemiddeld 73,70 euro per maand.

4 Zwolle

In Zwolle betaal je voor een studentenkamer gemiddeld 71,38 euro per maand te veel.

5 Den Bosch

De gemiddelde huurprijs is in Den Bosch 329,16 euro en de gemiddelde afwijking van het puntensysteem is 68,44 euro.

In slechts twee van de 17 onderzochte steden betaal je niet te veel: Enschede en Wageningen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Driekwart van de studenten betaalt te veel huur
Sluiten