Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 30 mei 2016 / 11:48 uur

Dood van gorilla Harambe leidt tot woedende reacties

De beelden van gorilla Harambe die een 4-jarig jongetje meesleurde in een dierentuin in het Amerikaanse Cincinnatti, gingen de wereld over. Het 4-jarige jongetje is ongedeerd, maar de gorilla werd doodgeschoten. Dat laatste leidt tot woede vanuit veel verschillende hoeken.

Tien minuten lang werd de kleine Isaiah meegesleurd door de gorilla van bijna 200 kilogram, nadat hij in het verblijf was gevallen. Uiteindelijk werd de 17-jarige gorilla, een bedreigde diersoort, gedood door het personeel. De uitleg was dat het leven van een mens voor dat van een dier gaat, maar veel mensen zijn woedend omdat de gorilla helemaal niet gedood had hoeven worden.

Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Niet agressief

„Hij wilde het jongetje niets aandoen, hij ging slechts op onderzoek uit”, oordeelt Gisela Kaplan, een deskundige op het gebied van dierengedrag aan de Australische universiteit van New England. „In het wild had hij het ook overleefd, dat weet ik zeker”. Kaplan is niet de enige die er zo over denkt, ook de Nederlands-Amerikaanse bioloog Frans de Waal vermoedt dat gorilla Harambe de kleuter juist wilde beschermen. „De directeur van de dierentuin gaf zelf aan dat het dier niet agressief is, dat lijkt me een belangrijk aspect om mee te nemen, toch?”, schrijft hij op Facebook.

https://www.facebook.com/&/posts/10154250869614700

Ouders

Terwijl experts speculeren over de bedoelingen van de gorilla, leggen anderen de schuld bij de ouders. Via de petitie ‘Gerechtigheid voor Harambe’ proberen ze de ouders van Isaiah verantwoordelijk te houden voor de dood van de gorilla. Volgens omstanders zou het jongetje al de hele tijd geprobeerd hebben het hok van Harambe binnen te komen. „Deze prachtige gorilla stierf omdat de ouders van het jongetje hem geeneens in de gaten konden houden”, oordelen de initiatiefnemers van de petitie, die binnen een dag al meer dan 80.000 keer ondertekend is.

Gevangenschap

Dierenrechtenorganisatie PETA grijpt het incident aan om nogmaals te benadrukken dat de bedreigde dieren helemaal niet in gevangenschap horen te leven. „Gevangenschap heeft weer eens het leven van een dier gekost”, schrijft PETA. Volgens PETA zorgde juist de beperkte leefomgeving van de gorilla voor de beschermende houding richting de kleuter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dood van gorilla Harambe leidt tot woedende reacties
Sluiten