Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 16 mei 2016 / 10:18 uur

‘Dominicanen komen via vluchtelingenbootjes EU in’

Migranten uit het Caribisch gebied doen wel heel veel moeite om extra reiskosten te ontlopen. Volgens The Daily Mail doen ze zich voor als vluchtelingen en varen ze zelfs mee op vluchtelingenbootjes, om zo geen visumkosten te hoeven betalen.

De Britse krant meldt dat honderden, veelal Dominicaanse, migranten inmiddels gebruik hebben gemaakt van deze manier om Europa binnen te komen. Vanuit de Dominicaanse republiek vliegen veel migranten via Amsterdam naar Turkije, vanwaar ze de boot naar Griekenland nemen. Eenmaal daar aangekomen doen ze zich voor als vluchtelingen uit Syrië en Afghanistan en vragen ze asiel aan in Europa.

Makkelijkste manier

Het lijkt ontzettend omslachtig, maar heeft een aantal grote voordelen. Het blijkt makkelijker om op deze manier Europa binnen te komen, dan het is om een visum te krijgen in Amerika. De vluchten naar Turkije zijn relatief goedkoop en een visum is daar niet nodig, bevestigt ook een EU-grenscontroleur Anna Smigielska. „Het klinkt misschien bizar, maar voor hen is het de makkelijkste manier om Europa binnen te komen.”

No-shows

Het verhaal voedt de geruchten dat migranten de vluchtelingencrisis misbruiken om makkelijk Europa binnen te komen. KLM luidde trok een tijdje geleden al aan de bel toen het erachter kwam dat er opvallend veel no-shows zijn op terugvluchten naar de Dominicaanse Republiek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Dominicanen komen via vluchtelingenbootjes EU in’
Sluiten