Rens Oving
Rens Oving Nieuws 1 mei 2016 / 16:05 uur

Dit jaar 100.000 vluchtelingen vanuit Libië naar EU

Meer dan 100.000 vluchtelingen zullen dit jaar vanuit Libië proberen om Europa te bereiken. En zolang het land in chaos verkeert is er niemand die daar iets aan kan doen.

Dat is de boodschap van de speciale VN-gezant in Libië, Martin Kobler.

Somber beeld

In een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag schetst Kobler een somber beeld over de toekomst van het Noord-Afrikaanse land en gevolgen voor de vluchtelingenstroom.

Tot nu toe kwamen al 24.000 migranten vanuit Libië naar Europa. „Als je dat doortrekt kom je voor dit jaar op minstens 100.000 mensen uit.”

Volgens Kobler is het land inmiddels zo verscheurd dat er niemand meer is die het probleem effectief aan kan pakken.

In Libië zijn na het verdrijven van dictator Khadaffi twee verschillende regeringen ontstaan die elkaar blijven bestrijden. Ook Islamitische Staat (IS) speelt een steeds actievere rol in de geweldsspiraal die het land in zijn greep houdt.

Niet te stoppen

Het land is daarom een plek voor Afrikaanse migranten om de oversteek naar Europa te wagen. Er is niemand die ze tegenhoudt. Daar komt bij dat veel migranten uit het zuiden al in Libië zaten en nu via zee het geweld proberen te ontvluchten.

https://twitter.com/KoblerSRSG/status/726528870673997824

De oversteek blijft zeer gevaarlijk. Op zaterdag kwamen tientallen migranten om het leven toen hun rubberbootje midden op zee kapseisde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit jaar 100.000 vluchtelingen vanuit Libië naar EU
Sluiten