Metro
Metro Nieuws 31 mei 2016 / 11:49 uur

Deze woonergernissen herkent iedereen

Rommel(makers). Dat is de grootste ergernis voor Nederlanders in huis. Komt daar nog eens overlast van bijvoorbeeld naar binnen glurende voorbijgangers en een onaangename temperatuur bij, dan voelen we ons vaak niet op ons gemak in eigen huis.

En dat is jammer, vindt Essent die onderzoek liet uitvoeren naar woonplezier en mensen middels de Comfort Challenge uitdaagt hier innovatieve oplossingen voor te vinden. Nederland is een ’thuisland’ en daarom is een fijne woonomgeving erg belangrijk. „Je huis is jouw kasteel, daar moet je je goed in voelen”, zegt Marcelle Mettes, directeur Innovatie bij Essent.

Opgeruimd

Ruim de helft van de Nederlanders deelt dezelfde woonergernissen top 3: rommel, overlast en onaangename temperatuur. Waar de meeste mensen zich het prettigst in voelen is een schoon en opgeruimd huis, met een aangename temperatuur en fijne huisgenoten.

Om hieraan een bijdrage te leveren start Essent in samenwerking met Battle of Concepts en Makerstreet een ontwerpwedstrijd waarin zij creatief talent uitdaagt om vernieuwende producten of diensten te ontwerpen waardoor mensen meer kunnen genieten van hun huis. „Door samen met anderen te innoveren, ontdek je pas echt waar mensen behoefte aan hebben in huis”, zegt Mettes.

Besparen

„Wij willen met onze dienstverlening het gevoel van comfort in huis vergroten. Je ziet vaak dat comfort gepaard gaat met apparaten die energie verbruiken. Onze uitdaging is om gezamenlijk een zo comfortabel mogelijk thuis te creëren en tegelijkertijd energie te besparen. Zo dragen wij bij aan de landelijke ambitie om tot een zo duurzaam mogelijke energievoorziening te komen.”

Daarom vraagt Essent aan creatief talent om hen te inspireren met ideeën voor comfort verhogende oplossingen zonder dat het meer energie kost. „Ik heb het naast het verbruik van stroom en gas dan ook over persoonlijke energie. Oplossingen die het jou thuis gemakkelijker maken. Wij geloven dat dit elkaar niet hoeft te bijten.”

Apps en gadgets

Een bestaand voorbeeld hiervan is de Nest Thermostat. „Deze onthoudt de temperatuur die je prettig vindt en zet zichzelf lager als je weg bent”, zegt Mettes. „Zo verspil je geen energie aan het verwarmen van een leeg huis.”

Zo zijn er vast ook apps, gadgets of apparaten te verzinnen die op een eenvoudige, betaalbare en efficiënte manier bijdragen aan prettig licht in huis, veiligheid, inkijk van buren en een aangename temperatuur. Of aan een van de grootste ergernissen van gezinnen met kinderen: te lang douchen. Een radio met een timer die uit gaat wanneer je douchetijd voorbij is. Is dat een idee? „We laten ons verrassen”, zegt Mettes. „Het winnende idee hopen we uiteindelijk ook echt op de markt te brengen.”

De challenge

Bedenk een idee voor een product of dienst dat bijdraagt aan een fijn gevoel thuis op een eenvoudige, betaalbare en energiebesparende manier. Uit de inzendingen worden vijf kandidaten gekozen die hun idee op het hoofdkantoor van Essent mogen doorontwikkelen tot een prototype. Deze prototypes worden gepitcht aan een professionele jury en de winnaar krijgt een juryprijs van 1500 euro. De andere vier kandidaten winnen ieder 500 euro. Daarnaast is er een publieksprijs ter waarde van 1500 euro waarvoor iedereen online kan stemmen. Kijk voor alle voorwaarden op www.comfortchallenge.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Deze woonergernissen herkent iedereen
Sluiten