Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 6 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

COC boos om optreden rapper Steen op Bevrijdingsdag

Rapper Steen trad donderdag op tijdens het bevrijdingsfestival in Utrecht. Belangenvereniging COC vindt het schandalig dat er een „homohater" op het vrijheidspodium stond en eist excuses van de organisatie.

De omstreden rapper, wiens echte naam Stijn Kosterman is, staat bekend om zijn negatieve uitlatingen over homo’s. Zo dreigde hij in september 2011 „gay rappers" in concentratiekampen op te sluiten.

Slechts twee dagen voor zijn optreden op het Bevrijdingsfestival in Utrecht, retweette hij nog bericht met een afbeelding van Adolf Hitler.

‘Onbegrijpelijk’

„Het is verschrikkelijk en schandalig dat deze rapper heeft opgetreden”, zegt Philip Thijsma van het COC tegen RTL Nieuws. „Op 30 april heeft hij nog iets over kankerhomo’s getweet. Het is onbegrijpelijk dat het bevrijdingsfestival hem op het vrijheidspodium heeft laten optreden.”

https://twitter.com/SteenDeVader/status/726510698138841089

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei noemt het optreden van Kosterman ook een „misser". Met name omdat de rapper zijn woorden nooit heeft teruggenomen. De organisatie van het festival in Utrecht zegt de „in Utrecht populaire artiest" uit te hebben genodigd om zo straatjongeren te bereiken. „Deze jongeren zijn via de reguliere kanalen nu eenmaal lastig te bereiken", aldus directeur Dennis Luken.

‘Geen homohater’

Luken benadrukt dat Steen geen racist en homohater is. „We wisten dat hij een controversiële jongen was. Maar als Steen over kankerhomo’s spreekt, bedoelt hij de rapscene", zegt de directeur.

Het is niet de eerste keer dat Steen ophef veroorzaakt. In 2008 schreeuwde hij „kankerhomo’s” in het BNN-programma State TV. Vervolgens begon hij flink te schelden en gooide hij meubilair om.

D66-gemeenteraadslid uit Utrecht Arjan Kleuver is van plan vragen te gaan stellen aan het gemeentebestuur, aangezien de gemeente hoofdsponsor is van het festival. „Ik wil het vrije woord niet beperken, maar snap goed dat mensen zich gekwetst voelen door een rapper die zulke onverdraagzame standpunten uitdraagt”, aldus Kleuver tegen RTL Nieuws.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
COC boos om optreden rapper Steen op Bevrijdingsdag
Sluiten