Rens Oving
Rens Oving Nieuws 23 mei 2016 / 14:53 uur

Broze vluchtelingendeal met Turkije werkt wel

De veelbesproken vluchtelingendeal tussen de Europese Unie (EU) en Turkije blijkt na anderhalve maand in ieder geval wel te werken

Op het hoogtepunt, oktober 2015, kwamen er meer dan tweehonderdduizend vluchtelingen per maand in Griekenland aan.

Volgens cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) is dit sinds april gedaald naar enkele tientallen per dag.

Foto:IOM

Het terugsturen van vluchtelingen, zo snel mogelijk na hun aankomst, heeft dus effect. Met het aantal mensen dat de oversteek waagt, is ook het aantal mensen dat tussen Turkije en Griekenland verdronk, gedaald.

Onder druk

De deal met de Turken komt alleen wel steeds meer onder druk te staan. Een rechtbank in Griekenland stelde een Syriër in het gelijk toen deze beroep aantekende tegen het terugsturen. Volgens de Griekse rechters is Turkije geen veilig land waar je mensen die asiel aanvragen naartoe kunt brengen.

Met die uitspraak staat de hele terugstuuroperatie op losse schroeven. Iedere asielzoeker die nu beroep aantekent, heeft kans dat hij of zij toch in Griekenland mag blijven.

Daar komt bij dat Europa en Turkije ook nog ruzie hebben gekregen over visumvrij reizen. Volgens het Europees Parlement hebben de Turken hun wetgeving nog niet op orde en kan het reizen zonder visum daarom niet van start gaan. De Turken zijn daar zo boos over dat zij dreigen om geen vluchtelingen meer tegen te houden.

Naar Italië

De route naar Italië wordt nog wel goed gevonden. Vooral vanuit Libië vertrekken iedere dag gammele bootjes.

Maar op die bootjes zitten vooral Afrikanen. „Ondanks een scherpe daling van Syriërs, Irakezen en Afghanen die van Turkije naar Griekenland gaan, zien wij nog geen bewijzen dat zij nu Italië proberen te bereiken via Egypte of Libië”, zegt het IOM.

Vanuit Libië vertrekken voorlopig vooral Nigerianen, Gambianen Somaliërs en Eritreeërs naar Europa. Die oversteek blijft onverminderd gevaarlijk. Halverwege mei werden nog meer dan duizend vluchtelingen bij Sicilië uit het water gered. Ze waren in rubberbootjes onderweg naar Italië maar raakten uiteindelijk in de problemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Broze vluchtelingendeal met Turkije werkt wel
Sluiten