Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 25 mei 2016 / 15:15 uur

Beste nieuwbouwbioscoop ter wereld staat in Alkmaar

Het mooiste beeld, het beste geluid en de ultieme filmbeleving. De beste nieuwbouwbioscoop ter wereld staat in Alkmaar, vindt The International Cinema Technology Association (ICTA). Vue Alkmaar werd februari dit jaar geopend en donderdag volgt de opening van de rest van het complex waarin een casino en filmhuis is gehuisvest.

Ron Sterk, Directeur Vue Nederland is in zijn nopjes met de benoeming. „Je ziet het niet", vertel hij aan de telefoon, „maar ik glim van trots.”

Wat maakt Vue Alkmaar tot de beste ter wereld?
Dit is een prijs van bioscooptechniekbedrijven in de wereld. De nadruk ligt dus op de beste techniek. Wij hebben de nieuwste lasertechniek, geen ouderwetse lamp op een doek, maar een enorm laserapparaat en een scherm waar eigenlijk heel veel minuscule gaatjes inzitten. Het beeld is hierdoor nog scherper, maar ook rustiger voor de ogen. 3D-films worden nog levendiger. Het geluid wordt door 62 kanalen apart aangestuurd, waardoor je het van alle kanten hoort aankomen.

En de zaal zelf, hoe ziet die eruit.
We hebben zeven zalen, maar het paradepaardje is de grote zaal. 430 stoelen in zwart leer. Ook zijn er VIP-stoelen die helemaal plat kunnen. Donker is in de zaal ook echt donker. De groene nooduitgangbordjes gaan pas aan in een noodsituatie.

Een flinke duit in het zakje gedaan dus?
Laat ik het zo zeggen: er is al snel een miljoen meer in deze zaal geïnvesteerd dan in een gemiddelde andere grote bioscoopzaal.

Gaan andere bioscopen in Nederland Vue Alkmaar kopiëren?
Van de duizenden bioscoopzalen die er in Europa zijn, hebben nu zes zalen de laserprojectie zoals in Alkmaar. Over een paar jaar zullen dat er ongetwijfeld een paar meer zijn, maar deze techniek is alleen rendabel bij de grote films vol spektakel. Een romantische komedie hoef je niet per se te zien met deze techniek. Maar een film als X-Men trok afgelopen weekend een volle zaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Beste nieuwbouwbioscoop ter wereld staat in Alkmaar
Sluiten