Sabine de Lucht
Sabine de Lucht Nieuws 19 mei 2016 / 11:29 uur

Armeense (18) wordt misschien na eindexamen uitgezet

Net als elke afstudeerkandidaat is de Armeense Any Tumanian druk aan het blokken voor haar eindexamen. Maar in vergelijking met haar klasgenootjes heeft de 18-jarige iets meer op haar bord liggen: er is namelijk een grote kans dat ze na het halen van haar diploma uitgezet wordt.

Brief op de mat

Terwijl leeftijdgenoten op het Tilburgse Cobbenhagenlyceum zich oriënteren op een vervolgstudie, is het voor Any nog maar de vraag of ze na haar slagen mag blijven. „De brief van de immigratiedienst kan elke dag op de mat vallen,” vertelt ze aan het AD.

Acht jaar geleden vluchtte ze met haar familie uit Armenië. Het enige wat de scholier daarover kwijt wil, is dat haar vader daar een conflict had. Toen ze veilig in Nederland aankwamen, woonden het Armeense gezin in verschillende azc’s. Uiteindelijk streken ze neer in een gezinslocatie in Gilze.

Na haar achttiende verjaardag kwam het gezin niet meer in aanmerking voor dit soort opvang. Daarom verhuisde ze noodgedwongen naar Eindhoven. Om haar examen te doen, neemt ze twee bussen en een trein. Any wil absoluut niet van school wisselen vlak voor haar examen.

Houvast

„School is mijn enige houvast. Ik ben heel blij dat ik de kans krijg om hier examen te doen. Juist daarom ga ik er ook vol voor”. Afspreken met klasgenootjes doet de Armeense niet veel. Ze houdt zich bewust een beetje afzijdig.

„Ik hou bewust een beetje afstand. Anders zul je zien dat ik weg moet wanneer ik net een klik met iemand heb. Dat is al vaak genoeg gebeurd”. De advocaat van de familie probeert alles uit de kast te trekken om het gezin te laten blijven. Maar niets is zeker.

En toch: bij de pakken neerzitten doet Any niet. Als de tiener mag blijven, wil ze graag rechten studeren zodat ze andere kinderen in dezelfde positie kan gaan helpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Armeense (18) wordt misschien na eindexamen uitgezet
Sluiten