Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 3 mei 2016 / 14:10 uur

Arabische Emiraten gaan berg bouwen voor de regen

De Verenigde Arabische Emiraten willen een berg gaan bouwen om de droogte te bestrijden. Er wordt op dit moment onderzocht wat voor invloed een berg zal hebben op het weer. Het gortdroge land hoopt dat er meer regen valt als er een berg gebouwd wordt.

Helemaal gek is die gedachte niet: bergen spelen namelijk een rol bij het vormen van wolken. De vochtige lucht wordt door de helling van de berg omhoog geduwd, en vormt dan een wolk. Als er geen bergen zijn, blijft de waterdamp langer aan de grond, waardoor er kilometers verderop een wolk wordt gevormd. Hoe hoger de berg, hoe meer wolken.

Nauwelijks regen

En de Verenigde Arabische Emiraten kunnen wel wat regen gebruiken. Tijdens de zomer regent het vaak helemaal niet, en in de rest van het jaar valt er niet meer dan een paar millimeter.

Daarom is nu in samenwerking met onder meer het Amerikaanse onderzoeksinstituut National Center for Atmospheric Research de bouw van een kunstmatige berg bekeken, melden diverse internationale media. Op dit moment wordt bekeken of het überhaupt mogelijk is een kunstmatige berg te bouwen, later wordt de invloed op het weer onderzocht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Arabische Emiraten gaan berg bouwen voor de regen
Sluiten