Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 17 mei 2016 / 08:48 uur

Amerikaanse wapens naar Libië: wat kan er mis gaan?

De Verenigde Staten willen ondanks een wapenembargo toch de nieuwe regering van dat land gaan bewapenen. Daarmee moet het leger van Libië Islamitische Staat gaan bestrijden, dat steeds sterker wordt in het Noord-Afrikaanse land. De Libische overheid heeft al een lijstje met wapens klaarliggen dat binnennkort naar de VS gaat.

De Amerikanen leverden in het verleden regelmatig wapens aan strijdende partijen in het Midden-Oosten. Dat bleek niet altijd even goed uit te pakken. Een overzicht.

De Taliban

Wie onvoorbereid de James Bond-film The Living Daylights gaat kijken, kan wel eens raar opkijken: de Taliban zijn daar de good guys. De film komt namelijk uit het eind van de Koude Oorlog (1987), en Rusland voert dan nog een moeizame oorlog in Afghanistan.

De Amerikanen zien dat als mooie kans om de Russen eens flink dwars te zitten, en besluiten verschillende groepen die tegen Rusland vechten te bewapenen. Lees hier een uitgebreid verslag hoe dat precies in zijn werk ging. De groepen die tegen Rusland vechten, worden dan nog de mujahideen genoemd. Maar als die onderling ruzie krijgen, grijpt een groepering die zich de Taliban noemt, de macht. Ook met Amerikaanse wapens.

Later weten de Taliban ook nog aan wapens te komen. Zo krijgt het Afghaanse leger Amerikaanse wapens, en de Taliban weten die met regelmaat te stelen, zoals de New York Times hier beschrijft.

Wapens aan parachute waaien weg

De Amerikanen hebben vaker groepen die tegen IS vechten, bewapend. Ook dat ging niet helemaal goed: die wapens kwamen regelmatig in handen van uitgerekend IS. Bijvoorbeeld in oktober 2014, toen de groepen via een dropping zouden worden voorzien van wapens.

Die waren verpakt in kisten, die met een parachute in het juiste gebied zouden landen. Maar een vlaag wind blies één van de droppings de verkeerde kant op, zo berichtte The Guardian destijds. Niet veel later dook er een video op van IS-strijders de kisten met wapens openden.

Ook andere wapens belanden bij groeperingen die de VS zelf waarschijnlijk liever niet met zware wapens ziet. Het gaat bijvoorbeeld om Al-Nusra, een zijtak van Al-Qaida. Zij hebben bijvoorbeeld twee TOW-raketten, een Amerikaanse anti-tankgranaat. Daar loopt de groep regelmatig mee te pronken, meldde The Washtington Post eerder. Joshua Landis, Syrië-expert aan de Universiteit van Oklahoma, denkt dat zestig tot tachtig procent van de wapens die de VS in Syrië aflevert, terechtkomt bij aan Al-Qaida gelieerde groeperingen.

Wapens voor Iraakse leger bij de vijand

Ook wapens van het Iraakse leger zijn bij Islamitische Staat beland. Het Iraakse leger wordt al jarenlang bewapend, en een enorme hoeveelheid wapens komt terecht bij groepen als IS of andere militante bewegingen die worden gesteund door bijvoorbeeld Iran.

Uit onderzoek blijkt dat van de wapens die de VS tussen 2004 en 2007 aan het Iraakse leger leverde, er dertig procent is verdwenen. Die zijn bijvoorbeeld gestolen, of ingenomen van gevangen genomen soldaten. Ook gaan er verhalen rond over Iraakse soldaten die hun wapens doorverkopen.

Ook Al Shabaab heeft Amerikaanse wapens

Ook Al-Shabaab, een extremistische groepering in Somalië, zou Amerikaanse wapens in handen hebben gekregen. De Amerikanen bewapenen troepen van Uganda en Burundi, maar liefst de helft van het wapentuig zou bij Al Shabaab terecht komen, zo meldde Wired een aantal jaar geleden.

Wapens voor Libië bij Hamas

De VS bewapenden Libië eerder al. Toen na de revolutie dictator Khaddafi werd afgezet, werden de arsenalen met daarin Amerikaanse wapens geplunderd. Die kwamen daarop bij tientallen militante groeperingen terecht. Zo haalden islamitische militanten met MANPADS, draagbare raketwerpers waarmee helikopters en vliegtuigen uit de lucht geschoten kunnen worden, een helikopter neer. Dat schreef Washington Post. Ook Hamas beweert MANPADS te hebben.

Reageer op artikel:
Amerikaanse wapens naar Libië: wat kan er mis gaan?
Sluiten