Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 28 mei 2016 / 19:19 uur

‘Agenten stelen bij huiszoekingen’

Agenten en medewerkers van justitie stelen op grote schaal bij invallen, doorzoekingen en arrestaties. Dat zeggen strafrechtadvocaten tegen EenVandaag. Het gaat om juwelen en sieraden, geld, drugs en andere waardevolle spullen. ,,Alles wat kan, gebeurt”, aldus één van de advocaten.

,,Geld, sieraden, drugs, auto’s, Rolexen", somt Louis de Leon op. Andere advocaten stellen dat ze ook tientallen keren per jaar te maken hebben met stelende agenten. ,,Het is eigenlijk een soort van perfecte misdaad", aldus advocaat Peter Plasman.

Geen aangifte

Het komt ook voor dat dure artikelen worden verwisseld met nepartikelen, stellen de advocaten. ,,Mijn cliënt had een echte Rolex mét echtheidscertificaat die in beslag genomen werd en hij kreeg een nep-Rolex terug", stelt Inez Weski.

Veel van de slachtoffers doen namelijk geen aangifte. ,,Bij wie ga je klagen als een kilo cocaïne weg is? Bij de politie? Dat wordt een lastige zaak", stelt strafpleiter Mark Teurlings. Als er kilo’s drugs verdwijnen, is dat bovendien gunstig voor de verdachte. ,,Hij heeft geen enkel belang om dit aan te gaan kaarten", aldus Plasman.

Geen vertrouwen

De advocaten zeggen dat ze geen vertrouwen meer hebben in de overheid. ,,In het begin van je carrière heb je nog vertrouwen in politie en Justitie. Officieren die altijd eerlijk zijn. Politie die altijd eerlijk is", aldus Teurlings. ,,Het is onzin." Louis de Leon stelt dat ,,je weinig keus" hebt, en "het ermee [moet] doen". ,,Maar het is niet zo dat ik ze per definitie vertrouw."

Politie en justitie willen niet reageren. De Nationale Ombudsman stelt een groot onderzoek te hebben gestart, waarvan de resultaten deze zomer worden verwacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Agenten stelen bij huiszoekingen’
Sluiten