Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 11 apr 2016 / 12:31 uur

Zwanen met gebroken nek gevonden in de polder

In de polder rond Sliedrecht en Wijngaarden zijn de afgelopen dagen meer dan tien dode zwanen aangetroffen. Van zeker twee is vastgesteld dat de bovenste nekwervels gebroken zijn. „Het is bijna een slachtpartij te noemen”, zegt Patrick Hulsbos van Buurttoezicht Sliedrecht.

De dieren zijn op een verschrikkelijke manier aan hun einde gekomen, zegt Hulsbos. Zaterdag werden de eerste twee zwanen gevonden. „We dachten eerst aan een aanrijding of misschien een ziekte”, zegt Hulsbos. Maar in de loop van het weekend werden dit er steeds meer. Zondag werd een zwaar gewonde maar nog levende zwaan gevonden. Maar ook deze overleed in de vogelopvang in Delft.

Speculeren

Hulsbos spreekt inmiddels over tussen de negen en vijftien dode zwanen. De dode dieren zijn aangetroffen in de polder rond Sliedrecht, Papendrecht, Wijngaarden en Hardinxveld-Giessendam. „Het is een gigantisch gebied. Je gaat natuurlijk speculeren. Zijn het jagers, boeren of jongeren die na het uitgaan op weg naar huis hebben toegeslagen? Eerst dachten we aan zwanendrifters. Dat er bij het vangen iets verkeerd is gegaan. Maar het aantal is zo groot, dat is wel uitgesloten.”

Verdachte situatie

Hulsbos vraagt iedereen die in de omgeving is om goed uit te kijken. „Bijvoorbeeld naar geparkeerde auto’s die verdacht lijken. Of mensen die er rondlopen. Meld het aan de politie.”

Het is momenteel broedseizoen. „De kleintjes hebben dus ook geen overlevingskans. Het zijn zulke prachtige dieren. Blijven een heel leven samen. We moeten de daders pakken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwanen met gebroken nek gevonden in de polder
Sluiten