Sabine de Lucht
Sabine de Lucht Nieuws 4 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

Zo ziet de wereld eruit als je autistisch bent

Verblindende lichten, oorverdovende geluiden en angstaanjagende gezichten: zou jij het aankunnen? De National Autistic Society in Engeland maakte een video van een autistisch jongetje dat door een winkelcentrum loopt om aan mensen zonder de aandoening te laten zien en horen hoe het is om autisme te hebben.

Op het eerste gezicht lijkt het filmpje niet heel bijzonder. Gewoon een kind met een knuffel dat door de deuren van een winkelcentrum loopt. Maar zodra je een fotohokje tegenkomt, gaat het allemaal mis. De prikkels die het autistische jongetje binnenkrijgt, worden hem langzaam teveel. Tot ergernis van zijn moeder.

Flippen

Na iets meer dan een minuut flipt het kind en zien we hem tekeergaan in het winkelcentrum. Bezoekers lijken geïrriteerd naar het jongetje te kijken en lopen haastig door. De video eindigt met het statement: „Ik ben geen lastpak, ik ben autistisch.”

Het filmpje is deel van een campagne om mensen duidelijk te maken dat het hebben van autisme heel lastig is, vooral voor kinderen. Het is duidelijk dat er veel verschillende vormen van autisme zijn, maar met de video richt National Autistic Society zich vooral op de overgevoeligheid van zintuigen bij kinderen met autisme.

Herkenbaar

Hoewel niet alle mensen met autisme zich kunnen identificeren met het filmpje, zijn er een aantal Nederlandse moeders die hun kinderen erin herkennen. Zo ook Daniëlle Walda- Piket. „Het jongetje in het filmpje gaat op een gegeven moment tellen om tot rust te komen. Ons zoontje praat hele verhalen van televisie aan elkaar om tot rust te komen in zo’n situatie. De uiteindelijke ‘meltdown’ is ook herkenbaar en vervolgens de reactie van zijn moeder, om zich heen kijkend, radeloos hoe je hem dit keer weer moet helpen.”

Ook Cynthia Meegdes herkent de situatie maar al te goed. „Pfff, heftig filmpje dit. Zo herkenbaar bij onze zoon. Zeker toen hij wat jonger was. Ik vermeed liever winkels. Nu hij twaalf is, zijn we aan het oefenen in de stad. We spreken af hoeveel winkels we in gaan en wat we precies nodig hebben. Maar het blijft moeilijk zeker met kleding passen: nieuwe stofjes, geuren, andere mensen die ook passen, nieuwe geluiden en kleuren. De blikken en opmerkingen leg ik voortaan naast me neer maar het blijft pijn doen..”

Zou jij op deze manier het einde van het winkelcentrum halen? Beleef het zelf en bekijk de beelden hieronder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zo ziet de wereld eruit als je autistisch bent
Sluiten