Jennifer Schoorlemmer
Jennifer Schoorlemmer Nieuws 12 apr 2016

Zo schadelijk is je vakantie voor het milieu

Een vakantie kan al gauw een groot effect hebben op het milieu en de omgeving. Maar hoe groot is dat effect nu eigenlijk? Dit wordt binnenkort een stuk duidelijker voor de reislustige consument.

Nederlandse reisorganisaties kunnen vooraf berekenen hoe groot de klimaatschade van een vakantiereis is. Vanaf dit najaar moet dat verschijnen op websites van een aantal organisaties.

Betrouwbaar

De Bredase hogeschool NHTV laat weten samen met reisbrancheorganisatie ANVR een betrouwbare calculator te ontwikkelen. Deze moet van tevoren laten zien hoeveel CO2 er uitgestoten wordt tijdens een reis. Op basis van deze informatie kan een vakantieganger beslissen om een duurzamere vlucht te boeken.

Voorlopig richt de tool zich alleen op de uitstoot van CO2 en niet op andere broeikasgassen, vertelt Paul Peeters, professor en projectleider van de hogeschool. „Dus in feite is het effect op het milieu groter. Maar dat van CO2 staat wel vast”, vertelt Peeters.

Hoe schadelijk is dit onderdeel van je vakantie?

1 De reis

De manier waarop je naar je vakantiebestemming reist, bepaalt sterk hoeveel CO2 er uitgestoten wordt.

De uitstoot tijdens een vliegreis naar New York verschilt aanzienlijk per luchtvaartmaatschappij. De hoeveelheid kilogram CO2 die één passagier uitstoot tijdens een enkele reis van Schiphol naar New York is bij Air Europa Lineas Aereas 680 kilogram. Bij KLM is dat 570 kilogram. Dat is te vergelijken met het constant aan laten van een 42 inch LCD TV, volgens de website YouSustain.

Beter is om met een touringcar te reizen of per internationale trein. Er zijn ook allerlei mogelijkheden om zuinig te rijden. Omdat niet elke bestemming per auto of trein te bereiken is, kan je in de toekomst luchtvaartmaatschappijen vergelijken. Zo kan je een bewustere keuze maken.

2 De accommodatie

Niet alleen de reis, maar ook de accommodatie kan slecht zijn voor het milieu. Hoe luxer, hoe slechter. Denk aan het water dat je verbruikt in hotels, de hotelhanddoeken die vaak maar één keer gebruikt worden of de airco in de kamer. Uit de bevindingen van NHTV blijkt dat per hotel de CO2-uitstoot flink kan verschillen. Van 5 kilogram per nacht voor het het Hotel Garni Evido tot 19 kilogram voor voor Hotel Schloss Leopodskron.

Kamperen is de milieuvriendelijkste vorm van accommodatie. Wil je toch liever wat meer luxe? Dan kan je een hotel of huisje met een milieukeurmerk boeken.

3 De activiteiten

Zwemmen in de zee of in een meertje is niet zo heel schadelijk qua CO2-uitstoot. Jetski’s, quads of crossmotoren zijn daarentegen wel grote milieuvervuilers. Golfen is ook slecht: golfbanen kosten veel ruimte en water.

Een dagje souvenirtjes shoppen kan ook milieuvriendelijker. Koop geen souvenirs gemaakt van wilde planten of dieren. Sommige zijn zelfs verboden om mee te nemen naar huis!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zo schadelijk is je vakantie voor het milieu
Sluiten