Carolien Tsao
Carolien Tsao Nieuws 4 apr 2016 / 11:45 uur

Zaak Van Rey: waar gaat het ook alweer om?

Maandag begint na 3,5 jaar voorbereiding de rechtszaak tegen politicus Jos van Rey bij de rechtbank van Rotterdam. Het voormalig Eerste en Tweede Kamerlid voor VVD wordt verdacht van onder meer corruptie en verkiezingsfraude, maar wat was ook alweer precies de aanleiding? En waarom wordt de zaak nu pas inhoudelijk in behandeling genomen?

Momenteel is Van Rey Statenlid en gemeenteraadslid voor zijn eigen Liberale Volkspartij, tussen 1998 en 2012 was hij werkzaam als wethouder Economische Zaken en Ruimtelijke Ordening voor de VVD.

Waslijst

Volgens het OM heeft hij als wethouder in Roermond meerdere keren laten omkopen door projectontwikkelaar Piet van Pol, die zelf ook terechtstaat. Van Rey zou giften aan hebben genomen van hem in ruil voor miljoenenklussen in de stad.

Dat is niet het enige waar het Openbaar Ministerie Van Rey voor denkt te kunnen veroordelen. Er is een hele waslijst van beschuldigingen die de oud-wethouder aan zijn broek heeft hangen. Op een rij:

  • het vertrouwelijk lekken van informatie uit de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester
  • onrechtmatig werven van kiezers voor verkiezingen 2010-2012
  • stempasfraude 2010-2012: het verzamelen van blanco volmachten
  • aannemen van steekpenningen van onder andere projectontwikkelaar Piet van Pol in de vorm van reisjes. Onder meer vakanties in het vakantiehuis van Van Pol in Saint Tropez. Volgens Van Rey was daar niets mis mee: „We zijn gewoon vrienden.”
  • witwassen van 175.000 euro

Afluisteren

Op 19 oktober 2012 deed de recherche een inval in de woning van Van Rey in het Limburgse Herten. Bovendien werd zijn werkkamer op het stadhuis van Roermond onderzocht. Hierbij werden computers, digitale bestanden en administratie in beslag genomen. In het kader van het onderzoek werd de telefoon van Van Rey afgeluisterd.

Elf dagen

In totaal heeft justitie tijdens het onderzoek meer dan 200 getuigen gehoord. Het proces zou eigenlijk al in januari 2015 plaatsvinden, maar werd uitgesteld wegens het grote aantal getuigen.

Voor het proces in Rotterdam zijn elf dagen uitgetrokken, maar wat het OM gaat eisen, wordt pas in mei bekendgemaakt. De inhoudelijke behandeling van de zaak moet uiterlijk 7 juni afgerond zijn.

De eerste dagen van de rechtszaak zal het vooral gaan over de meer politieke verdenkingen, pas vanaf volgende week zal het gaan over de ambtelijke corruptie en de vermeende omkoping door Piet van Pol.

Reageer op artikel:
Zaak Van Rey: waar gaat het ook alweer om?
Sluiten