Rens Oving
Rens Oving Nieuws 14 apr 2016 / 13:23 uur

VS: EU kan terreurdreiging bijna niet aan

Washington kijkt met groeiende onrust naar het oosten. Na de aanslagen in Parijs en Brussel vragen de Amerikanen zich zelfs af of Europa de dreiging van terreur wel aankan.

Een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die belast is met de binnenlandse veiligheid (Homeland Security) maakt die zorgen in een nieuw rapport wel heel erg duidelijk.

Overweldigend

In een update over de terreurdreiging in Europa windt de commissie er geen doekjes om. „De dreiging in Europa is ongekend groot en overweldigt de veiligheidsdiensten.”

De Amerikanen verwijzen naar een Belgische anti-terreuragent die vlak voor de aanslagen in Brussel in een interview aangaf dat goed onderzoek nauwelijks meer mogelijk was. „We hebben niet het politieapparaat om de honderden mensen die verdacht worden links te hebben met terreurgroepen goed te onderzoeken en in de gaten te houden”, zou de Belg tegen Buzzfeed hebben gezegd. „Het is een onmogelijke en zeer ernstige situatie.”

Syriëgangers keren terug

Europese politiediensten zeggen dat vijfduizend EU-burgers naar Syrië zijn afgereisd om zich daar bij IS te voegen. Een ruime duizend van hen zou weer naar Europa zijn teruggekeerd. In Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en België bevinden zich de meeste Syriëgangers. Maar ook in Griekenland, Oostenrijk, Italië, Hongarije en Nederland zouden terugkeerders actief zijn geweest. Hun activiteiten zijn vaak een ‘zwart gat’ in de informatie van Europese veiligheidsdiensten.

De Amerikanen gaan ervan uit dat IS-strijders zich mengen onder de grote stroom Syrische vluchtelingen die naar Europa proberen te komen. En die strijders hebben volgens de Amerikanen sinds 2014 minstens 35 keer geprobeerd om een aanslag te plegen in Europa. 22 daarvan, waaronder Brussel en Parijs, vonden in de afgelopen 12 maanden plaats.

De dreiging in Europa kan ook de Atlantische oceaan over komen waaien zo waarschuwen de Amerikanen. „De VS heeft net als haar bondgenoten te maken met een toegenomen terreurdreiging.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VS: EU kan terreurdreiging bijna niet aan
Sluiten