Carolien Tsao
Carolien Tsao Nieuws 27 apr 2016 / 12:20 uur

Vluchtelingen Utrecht gaan integreren vanaf dag één

Utrecht gaat als eerste gemeente in Nederland ervoor zorgen dat asielzoekers zich vanaf dag één binden aan de stad.

De vluchtelingen krijgen direct onderwijs en extra activiteiten. „Als je aankomt in Utrecht, blijf je in Utrecht”, aldus wethouder Kees Diepeveen (GroenLinks) in Volkskrant. „Dat creëert rust. Voor schoolgaande kinderen is dat gesleep met mensen helemaal dramatisch.”

Ondernemerschap

Na hun verblijf in de noodopvang in de stad worden asielzoekers wederom opgevangen in Utrecht, dat is afgesproken met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). „Vaak wisselen van opvanglocatie is niet gewenst voor mensen die hun land zijn ontvlucht en van alles hebben meegemaakt”, aldus Diepeveen. „En voor kinderen is het fijn als ze zo min mogelijk wisselen van school.”

In een nieuwe opvang gaan de Volsuniversiteit en de Universiteit van Utrecht cursussen geven in onder meer ondernemerschap. De groepen die leskrijgen bestaan uit vluchtelingen en jongeren uit de wijk Overvecht.

Buurt

Niet alleen asielzoekers, maar ook wijkbewoners mogen genieten van het Utrechtse plan. „Ook buurtbewoners kunnen meedoen en krijgen zo nieuwe kansen om te werken aan hun toekomst”, zegt de wethouder in de krant.

Naar verwachting opent de opvanglocatie met de nieuwe begeleiding deze zomer aan de Einsteindreef. Hier kunnen maximaal 400 asielzoekers in. Daarnaast is er woonruimte voor twintig tot dertig woningzoekende jongeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vluchtelingen Utrecht gaan integreren vanaf dag één
Sluiten